Видео с танц,  който доби изключителна популярност в социалните мрежи, подразни Техеран. На него е Садег Багери, ирански пенсионер, който в своя Instagram профил на 7 декември пулбикува видео как пее и танцува, предаде rfa, част от Voice of America (VOA).

За сравнително малко време, клипът добива бързо популярност в Иран. Това обаче не се понравило на властите. Без да губят време, иранските сили за сигурност свалят видеото от мрежата, като определят, че танцуването на Багери е „криминално съдържание“.

Instagram профилът му е впоследствие възстановен, а интересът към него е внушителен – добива 400 хиляди последователи.

Багери обаче не е съгласен с това определение от властите. Той заявява, че „просто иска да направи иранците щастливи“. Танцът му обаче е със заразителен ефект – десетки танцьори от цял Иран започнаха да публикуват видеоклипове, на които му подражават с хореография и музика.

Не за пръв път иранските власти свалят танцово видео, разпространено в социалните мрежи. Например в такъв клип от 2014 няколко танцьори – както мъже, така и жени, получават присъда затвор, както и 91 удара с камшик за „непристойност“ и нарушаване на нравствените закони на ислямистката република.

Освен това, иранските власти неколкократно са извършвали арести и репресии срещу протестиращи и демонстранти. Над 500 души са убити, след като са участвали в протести само през 2022 година.

Иранските жени, които следват примера на Багери и танцувт, обаче не се страхуват да се изправят срещу иранския режим. Публичното танцуване се възприема като "разврат" и се отрича от религиозните фундаменталисти в Иран.
rfa, част от Voice of America (VOA)