/ iStock/Getty Images
Китайският износ отбеляза изненадващо 3.5% ръст през април, въпреки глобалното въздействие от пандемията на коронавирус, сочат официални данни, което е отчасти заради ръста на медицинския износ.

Но анализаторите предупредиха за предстоящ спад, тъй като ключовите пазари са в такова положение, както и съществува заплахата от подновяване на търговска война със САЩ.

Вносът падна с 14,2% на годишна база, което е по-стръмен спад в сравнение с миналия месец, сочат данни на митническата администрация.

Икономиката на САЩ ще спадне безпрецедентно през второто тримесечие заради COVID-19

Прогноза на анализаторите на Bloomberg предвижда 11-процентово понижение на износа и 10-процентно понижение на вноса.

Износът на медицински инструменти и изделия нарасна с 11% през първите четири месеца в сравнение с година по-рано, докато повечето други категории се свиха.

Главният икономист на ING за Голям Китай Ирис Панг каза за AФП, че износът на медицински стоки от Китай даде тласък поради битката в останалата част от света с пандемията.
Панг добави, че докато износът на дрехи се сви, продажбите на тъкани и други продукти нарастват, което предполага, че те са били използвани за производството на медицински консумативи.

Европейският автомобилен пазар падна с 55% през март

Пекин казва, че е успял до голяма степен да ограничи разпространението на вируса в страната и много предприятия и фабрики вече се завръщат на работа след месеци на затваряне.

А Луи Куийс от Oxford Economics отбеляза, че „априлските доставки може да са засилени от износителите, които компенсират недостига през първото тримесечие поради ограниченията на доставките тогава“.

През периода януари-февруари, в апогея на епидемията от коронавирус в Китай, износът падна с 17,2%.

Въпреки първото завръщане на положителната тенденция за износ през тази година, анализаторите не очакват тенденцията да продължи, тъй като ключовите търговски партньори на Китай изпадат в рецесия.

ЕЦБ прогнозира криза в икономиката до края на 2022 г.

И въпреки че САЩ и Китай подписаха пакт за първа фаза за регулиране на търговската война помежду им през януари, Джулиан Еванс-Причард от Capital Economics предупреди, че "заплахата от допълнителни американски мита за китайски стоки не трябва да се игнорира".

Данните от митниците показват, че през април търговският излишък на Китай със САЩ се е разширил в сравнение с година по-рано с 8,8% до около 22,8 милиарда долара.
БГНЕС