Китайци спряха завод за ядрено гориво
Китайци спряха завод за ядрено гориво / снимка: БГНЕС, архив

Проект за изграждане на завод за производство на ядрено гориво в южнокитайската провинция Гуандун бе отменен заради протести от страна на местното население, съобщава агенция Синхуа.

Проектната мощност на завода бе за 1000 тона ядрено гориво годишно. Той трябваше да бъде построен на 30 км от град Хешан. Стойността му се оценява на 6 млрд.  долара. Трябваше да доставя гориво за атомните централи „Даяван”, „Тайшан” и „Янцзъ” в Гуандун.

Според кмета на града Хешан У Юйсюн, местните жители са се противопоставили на проекта след публикуването му на 4 юли. Хората смятат, че завод за производство на ядрено гориво представлява заплаха за тяхната сигурност и ще навреди на околната среда.

Според експерти, при избора на площадка за завода са взети предвид стабилните геоложки условия в този район на Китай, които свеждат до минимум риска от земетресения. В случай на земетресение всички възможни проблеми и извънредни ситуации могат да бъдат решени в рамките на предприятието. Експертите са категорични, че от екологична гледна точка завод за производство на ядрено гориво не е заплаха за околната среда, информира БГНЕС.