Китай забрани прераждането на тибетски буда без разрешение на Пекин
Китай забрани прераждането на тибетски буда без разрешение на Пекин / netinfo

Всяко прераждане на тибетски буда трябва от 1 септември да получи официалното одобрение на китайското правителство и на китайската Държавна администрация за религиозните въпроси, предаде Франс прес, цитирайки агенция "Синхуа".

Китайските власти ще въведат нови правила за официалното одобрение на прераждането на всеки т. нар. жив буда. Според тях всеки буда, който иска да докаже, че е прероден, трябва да изпрати молба до китайските власти за одобрение.

Хората, които се представят за живо превъплъщение на буда, са важен елемент от тибетския будизъм. Те са група от почитани монаси, за които се смята, че притежават способността да се прераждат. Китайското правителство обаче се страхува, че доктрината за прераждането може да увеличи твърде много авторитета на тази малка и почитана група хора и иска с въвеждането на новите правила да запази строг контрол върху религиозните въпроси в Тибет, който смята за част от територията си от 13 век насам.

През 1995 г. китайските власти отказаха да приемат твърдението на Далай Лама, тибетския лидер, живеещ в изгнание в Индия, че 6-годишно момче е прероденият Панчем Лама - фигура номер две в йерархията на тибетския будизъм и смятан за най-вероятен наследник на Далай Лама. Тогава властите отведоха момчето от дома му и от тогава никой повече не чу за него. По късно Пекин избра свой собствен Панчем Лама, който представи на международен форум на световния будизъм миналата година в Ханчжо, в Източен Китай.

Новите разпоредби на китайското правителство бяха оповестени точно в момент, когато беше съобщено и за арестуването на около 200 души, участващи в протест в подкрепа на завръщането на Далай Лама в Китай, предаде ДПА.

Арестът бил извършен в сряда, в тибетския град Литхан, в провинция Съчуан, в Югозападен Китай. По време на конни състезания привърженик на Далай Лама се качил на трибуната, предвидена за официални гости на тържеството и призовал да бъде позволено на Далай Лама да се върне в Тибет. Близо 200 души подкрепили призива му. Присъстващата полиция стреляла във въздуха, за да разпръсне протестиращите, част от които после били арестувани.

Според китайските власти арестувани са само двайсетина души. Не се знае дали те са пуснати от ареста.