/ Guliver/Getty Images
Китайският телекомуникационен регулаторен орган забрани излъчването на британския телевизионен канал Би Би Си уърлд нюз, предадох световните агенции.

Решението на китайската Национална администрация за радио и телевизия идва седмица, след като като британският медиен регулатор отмени лиценза на китайската държавна телевизия.

В изявление, публикувано с настъпването на Лунната Нова година, китайското ведомство казва, че разследване е установило, че свързаните с Китай новини на Би Би Си сериозно нарушават правилата, в това число и правилото, че новините трябва да са верни и безпристрастни.

В изявлението се допълва, че новините, свързани с Китай, също така вредят на китайските национални интереси и подкопават националното единство.

Според китайските власти, британският канал не отговаря на изискванията за излъчване в Китай и неговата молба за удължаване на правото му за излъчване за още една година не се приема.

Би Би Си подчерта, че е разочарована от взетото решение и акцентира, че е най-достоверната международна новинарска медия и че съобщава новини от целия свят по един справедлив и безпристрастен начин, без страх или без да се стреми да прави услуга на някого.

На 4 февруари британският медиен регулатор Офком отне лиценза на китайската държавна телевизия "Чайна глоубъл телевижън нетуърк" (CGTN) с аргумента, че Китайската комунистическа партия упражнява контрол над предаванията й.
БТА