Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна / iStock/Getty Images
Китай ще наложи санкции на американски компании заради доставката на оръжия за Тайван, заяви на пресконференция днес говорителят на външното министерство Чжао Лицзян. По думите му ще бъдат санкционирани "Локхийд Мартин" (Lockheed Martin), "Боинг дифенс" (Boeing Defense) и "Рейтиън" (Raytheon). Той не уточни в какво ще се изразяват санкциите, предаде Ройтерс.

Пентагонът миналата седмица съобщи, че Държавният департамент на САЩ е одобрил потенциалната продажба на три оръжейни системи за Тайван - сензори, ракети и артилерия на стойност общо 1,8 милиарда долара, припомня Ройтерс.

"В защита на своите международни интереси Китай реши да вземе необходимите мерки и да наложи санкции на компании като "Локхийд Мартин" (Lockheed Martin), "Боинг дифенс" (Boeing Defense) и "Рейтиън" (Raytheon).

Доставките на американско оръжие за Тайван сериозно подкопават принципа на единен Китай, нарушават суверенитета на КНР и накърняват нашите интереси в сферата на сигурността. В тази връзка изразяваме решителен протест и осъждаме подобни действия", заяви говорителят, циитран от ТАСС.
БТА