Китай разгневи свои съседи с новите задгранични паспорти
Китай разгневи свои съседи с новите задгранични паспорти / снимки: Reuters

Китай успя да разгневи редица свои съседи с дизайна на новите китайски задгранични паспорти, посочват Ройтерс и Асошиейтед прес. В тези документи за самоличност в горния ляв ъгъл е отпечатана карта на Китай, която включва в неговите предели оспорвани територии. Сред тези територии е Тайван, цялото Южнокитайско море и два региона в Хималаите, за които претендира Индия.

Картата в паспортите породи гневни реакции на Индия заради хималайските райони, на Тайван, който Пекин смята за неделима част от територията си, както и на Филипините, Виетнам, Бруней, Малайзия, които заедно с Тайван имат претенции върху територии в Южнокитайско море.

Индия намери най-оригинален начин за протест, като започна да използва специален печат, върху който фигурира картата на страната, в това число и оспорваните от Китай два хималайски района. Този печат властите полагат върху онези китайски паспорти, в които фигурира спорната китайска карта, предаде Ройтерс. Индия и Китай водиха кратка война за оспорваните територии през 1962 г. Двете ядрени сили водиха и редица преговори, за да решат спора за Аруначал-Прадеш и Аксай Чин, но не постигнаха напредък.

В Пекин външното министерство подчерта, че новите паспорти са създадени в съответствие с международните стандарти, посочва АП. По въпроса за оспорваните територии в Южнокитайско море Филипините, Бруней, Малайзия и Виетнам ще имат среща на 12 декември. Те ще обсъждат териториалните си претенции и ролята на Китай в района.

Китай разгневи свои съседи с новите задгранични паспорти
netinfo