Китайският президент Си Дзинпин също е кандидат за престижното отличие.
Китайският президент Си Дзинпин също е кандидат за престижното отличие. / БГНЕС
Президентът на Китай Си Дзинпин призова за консенсус по обединението на Китай и Тайван и да не оставят въпроса за бъдещите поколения.

В реч, посветена на Тайван, Си Дзинпин оприличи независимостта на автономния остров на "задънена улица" и поиска постигането на мирно обединение, но не изключи възможността за използване на сила при нужда срещу тайвански сепаратисти.
 

"Китайци не трябва да се бият с китайци. Склонни сме да дадем всичко от себе си с пълна искреност за мирното обединение на родината, защото това е в интерес на сънародниците ни отвъд протока и цялата нация. Няма да изключим употребата на сила и си запазваме всички варианти на необходимите мерки. Това се отнася до чужди интервенции и малката група активисти за независимост и сепаратисти и техните дейности. Това въобще не се отнася до съотечествениците ни в Тайван", обясни Си Дзинпин.
 

Китайският президент допълни, че страната няма да позволи никаква намеса по въпроса от външни правителства, защото това е вътрешен въпрос за Китай.

Си обеща обединението да бъде под формата една страна, две системи, с която да се уважават тайванската социална система и начин на живот, като се гарантират правата на собственост, религиозните вярвания и други права.

Тайван отхвърля призива на Китай за обединение, заяви от своя страна тайванският президент Цай Ингвен на пресконференция, цитирана от ДПА.

Китайските медии плашат с война заради американски законопроект за Тайван

Цай подчерта, че Тайван никога не е приемал т. нар. консенсус от 1992 г., с който се признава принципно положение, че има само една-единствена китайска държава, но той не указва достатъчно ясно как точно следва да бъде интерпретиран, отбелязва ДПА.

Според Цай речта на Си е показала ясно, че от гледна точка на Пекин този консенсус означава в случая на Тайван "една страна, две системи".

"Тайван никога няма да приеме (принципа) "една страна, две системи". Повечето тайванци са категорично против него. Това е тайванският консенсус", заяви Цай.

Си Цзинпин: Бъдещето пред Китай е светло, но предизвикателствата са тежки
БТА, БНР