Китай подкрепя ролята на ООН в Мианмар, САЩ обвързаха помощта си с безпрепятствен достъп
Китай подкрепя ролята на ООН в Мианмар, САЩ обвързаха помощта си с безпрепятствен достъп / cнимкa: БГНЕС

Китай подкрепя "по-активна роля" на ООН в Мианмар след опустошителния циклон Наргис, заяви днес китайският външен министър Ян Цзечъ, цитиран от АФП.

Китайският първи дипломат направи това изказване на донорската конференция в Янгон, чиято цел е да помогне на Мианмар да се възстанови след циклона, който причини смъртта на 133 600 души според официалните данни и остави без покрив 2,4 милиона души. На конференцията, която днес започна в Янгон, присъства и генералният секретар на ООН Бан Ки Мун.

"Китай оценява усилията на генералния секретар на ООН Бан Ки Мун и на Бюрото за координиране на хуманитарните въпроси на ООН и подкрепя идеята ООН да играе по.голяма роля в Мианмар, заяви китайският външен министър.

В миналото Пекин често отстояваше позицията на съседна и съюзническа Мианмар, според която ролята на ООН в тази страна трябваше да бъде ограничена до точно определен минимум, припомня АФП.

Високопоставен американски представител заяви днес, че Мианмар трябва да гарантира"безпрепятствен достъп" до районите, опустошени от циклона Наргис, като условия за получаване на допълнителна американска помощ, предаде АП.

Заместник-помощник държавният секретар Скот Марсиел заяви на международната донорска конференция в Мианмар, на която Вашингтон се готви да обяви значителна помощ за оцелелите след опустошителния циклон Наргис, ако военната хунта позволи на чуждестранни експерти да направят оценка на щетите в засегнатите райони.

Марсиел припомни, че САЩ вече са отпуснали над 20,5 милиона долара помощи.