/ iStock/Getty Images
Кипър въвежда от понеделник, 12 юли, нови правила за преминаване между двете части на острова заради нарастване на случаите на COVID-19, съобщава Кипърската информационна агенция (КНА).

В съобщение на ООН в Кипър от името на двуобщностната техническа комисия по здравеопазване се посочва, че заради епидемиологичната ситуация на острова от 12 юли ще бъде въведен извънреден механизъм от ниво 3 (тъмночервено).

Здравното министерство препоръча българите да не пътуват до Кипър, Испания и Русия

При ниво 3 неваксинираните лица могат да преминават между двете части в Кипър само с отрицателен бърз тест или PCR тест, направен преди най-много 72 часа.

Напълно ваксинираните лица с одобрените от Европейската агенция по лекарствата ваксини, както и с ваксините на Синовак, Синофарм и Спутник, могат да преминават между двете части със 7-дневен отрицателен бърз тест или с PCR тест, ако са изминали 14 дни от поставянето на последната доза от ваксината.

Урсула фон дер Лайен: ЕС никога няма да се съгласи в Кипър да има две държави

Кипър е разделен от 1974 г., когато северната му част бе окупирана от Турция в отговор на националистически държавен преврат, целящ да присъедини острова към Гърция. През 1983 г. бе провъзгласена т.нар. Севернокипърска турска република, призната само от Анкара.
БТА