/ Gulliver/Getty Images, архив
Брюксел никога няма да се съгласи с решение на кипърския въпрос чрез формирането на две отделни държави. Това заяви на пресконференция в Никозия председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен, съобщава ТАСС.

За първи път председател на парламента на Кипър става жена

"Искам да повторя, че никога в живота си няма да приемем решение на основата на две държави. В това сме абсолютно единни и се придържаме твърдо към това мнение", заяви тя относно позицията на ЕС.

По въпроса за разногласията между Турция, Гърция и Кипър по отношение на експлоатацията на въглеводородните залежи в Източното Средиземноморие, председателката на ЕК посочи, че ако Анкара желае да има добри отношения с Брюксел, трябва да изгражда съответните добри отношения и със страните-съседки на Турция, които членуват в съюза.

След нарастване на случаите на COVID-19: Кипър отново е в червена зона

Фон дер Лайен говори на съвместна пресконференция с президента на Кипър Никос Анастасиадис, на която тя представи и приетия от Еврокомисията план за възстановяване и повишаване на устойчивостта на кипърската икономика след кризата, предизвикана от пандемията.

Планът на ЕК предвижда финансиране в размер на 1,2 млрд. евро от европейския Фонд за възстановяване. Кипър планира да използва 41% от средствата в подкрепа на климатичните цели, включително въвеждане на данъчно облагане в подкрепа на опазването на природната среда, либерализация на пазара на електроенергия и съдействие за енергийната модернизация.
БТА