/ Thinkstock/Getty Images
Аннита Димитриу от управляващата партия в Кипър, консервативният Демократически сбор (ДИСИ), бе избрана за председател на парламента. Така за първи път в историята на Кипър на този пост застава жена, съобщава в. "Сайпръс мейл".

35-годишната Димитриу представлява провинция Ларнака. Тя бе избрана на втория кръг от гласуването, като събра 25 гласа в 56-местния парламент, при необходими най-малко 22. В нейна подкрепа гласуваха депутатите от ДИСИ и от националистическия Национален народен фронт (ЕЛАМ), който почти удвои броя на депутатите след парламентарните избори миналия месец.

Като председател на Камарата на представителите, Димитриу е втора в държавната йерархия след президента, отбелязва агенция Ройтерс.

Аннита Димитриу е смятана за един от най-успешните политици в ДИСИ, посочва Ройтерс.

Първият ѝ опит да бъде избрана за депутат почти се провали през 2016 г., когато тя бе извадена от списъка на потенциалните кандидати, а един от членовете на партията заяви, че това не е "конкурс за красота", припомня агенцията. По-късно тя бе включена в списъка след натиск от партийни членове и спечели депутатско място. Димитриу бе преизбрана на изборите на 30 май. В новия парламент са представени седем партии, като нито една от тях не разполага с мнозинство.

Новите депутати положиха клетва и се състоя първото заседание на парламента, информира "Сайпръс мейл".

Партийните лидери поздравиха Аннита Димитриу за избирането ѝ и обещаха да работят с нея при изпълнението на трудната ѝ задача.

"Обещавам ви, че ще работим заедно, за да се справим с предизвикателствата", каза на свой ред Димитриу.

Тя бе избрана за заместник-председател на ДИСИ през февруари 2020 г.

Димитриу е завършила социални и политически науки в Университета на Кипър и има магистърска степен по международни отношения и европейски науки от Университета в Кент, Великобритания.
БТА