/ iStock/Getty Images
Република Кипър отново попадна в червената зона на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията след нарастване на случаите на COVID-19, пише в. "Сайпръс мейл", като се позовава на министерството на здравеопазването.

Кипър отвори отново КПП-тата между южната и северната част

Страните, които попадат в червената категория, имат кумулативна честота на случаите на COVID-19 за 14-дневен период между 75 и 200 случая на 100 000 души и 4 или повече процента положителни тестове, или 14-дневна кумулативна честота над 200, но под 500 случая на 100 000 души.

Министерството на здравеопазването на Република Кипър съобщи, че след нарастване на случаите на заразяване в края на юни кумулативната честота е достигнала 261,6 на 100 000 души население. В периода 16-29 юни в страната са били потвърдени 2323 случая, сочат данните на министерството. Средната възраст на новозаразените е 23 години. Министерството предупреждава, че увеличаването на новите случаи на заразяване приближава страната към тъмночервената категория, при която кумулативната честота за 14-дневен период е 500 или повече случая на 100 000 души.

Кипърският президент обяви пътна карта за възстановяване на икономиката след пандемията

Намаляването на средната възраст на новозаразените се дължи на ниската степен на ваксинационно покритие при лицата под 40 години и на неспазването на противоепидемичните мерки на места, където се събират повече хора. Според министерството новите случаи на заразяване в групата на по-възрастните са малко благодарение на ваксинацията. По-малко от 10 процента са новите случаи сред хора на 40 години и повече, отбелязва министерството.

Сред възрастовата група 70-79 години, където ваксинационното покритие е 92 процента, само 1,7 процента са дали положителен резултат на тестове за новия коронавирус, а във възрастовата група 80 и повече години, където ваксинационното покритие е 92,2 процента, само 0,4 процента са се заразили, посочва министерството.

Кипър ще започне да приема първите пътници на круизни кораби от юни

Шейсет и двама души са хоспитализираните с COVID-19 към 30 юни, като средната възраст на пациентите е 56 години. Осем пациенти са в интензивни отделения, съобщи още здравното министерство на Република Кипър.
БТА