/ iStock/Getty Images
Кипър отвори отново затворените заради пандемията контролно-пропускателни пунктове, облекчавайки движението между северната и южната част на етнически разделения остров, съобщава Ройтерс.

Девет контролни пункта по 180-метровата демаркационна линия, разделяща международно признатата Република Кипър от т.нар. Севернокипърска турска република, която е призната само от Анкара, бяха отворени днес за цивилни.

Парламентарни избори в Кипър

Това е първото облекчаване на движението между двете части на разделения остров от декември насам след наложените строги ограничения заради пандемията от COVID-19.

Преди пандемията контролните пунктове бяха използвани от хиляди хора всеки ден.

Движението на автомобили и на пешеходци беше обект на различни рестрикции от февруари 2020 г., когато Република Кипър за първи път от много години затвори пунктовете като предпазна мярка, за да ограничи разпространението на коронавируса.

Кипърският президент обяви пътна карта за възстановяване на икономиката след пандемията

На улица "Ледра" в сърцето на столицата Никозия полицаи премахнаха стоманените ограждения, за да позволят преминаването на пешеходци. Тя беше затворена от февруари 2020 г.

Други контролно-пропускателни пунктове бяха отваряни спорадично, но различните правила от двете страни правеха преминаването почти невъзможно.
Кипър е разделен след турска инвазия през 1974 г. в отговор на преврат, целящ да присъедини острова към Гърция.

Кипър ще започне да приема първите пътници на круизни кораби от юни

"Затварянето раздели семейства, приятели и близки и рискува да затвърди разделението на нашата страна", заяви гражданска организация, която отдавна води кампания за отваряне на контролните пунктове.

Контролно-пропускателните пунктовете бяха отворени за първи път през 2003 г. след години на сегрегация.

Съгласно новите общи правила хората, които пресичат демаркационната линия, трябва да представят негативен PCR или антигенен тест, валиден за седем дни. Учени от двете страни ще разглеждат ситуацията на всеки две седмици.
БТА