Киев се превърна в бойно поле, сблъсъците взеха жертви (СНИМКИ)
Киев се превърна в бойно поле, сблъсъците взеха жертви (СНИМКИ) / снимки: БГНЕС

Петима души са убити и над 300 - ранени, по данни на медицинския център на опозицията. Това е равносметката от сблъсъците между полицията и протестиращите в украинската столица Киев, която все повече заприличва на бойно поле, предават световните агенции. Обхванат от дим и сълзотворен газ и грохота на електрошокови гранати и барабани, центърът на Киев се превърна в бойно поле на сблъсъците между силите за сигурност и протестиращите, предава БТА.

Общо 48 души бяха прибрани от полицията в Киев във връзка с масовите безредици. Районен съд в Киев взе решение да бъдат задържани още трима участници в масовите безредици в центъра на украинската столица, съобщиха местни медии. Пресцентърът на киевската прокуратура съобщи, че по решение на съда тримата ще останат задържани докато се води досъдебно производство. По-рано друг съд в Киев издаде заповед да бъдат задържани четирима заподозрени, които според прокуратурата са вземали непосредствено участие в масовите безредици близо до стадион "Динамо". Те са обвинени в прояви на насилие, подпалвачество, оказване на въоръжена съпротива на длъжностни лица, предава БГНЕС.

Междувременно на улица „Грушевский" в центъра на Киев все още се намират над хиляда протестиращи, които издигат нови барикади и продължават да палят автомобилни гуми в близост до стадион „Динамо". Органите на реда засега не предприемат никакви действия. В същото време опозиционните лидери очакват, че през нощта властите могат да опитат да разпръснат протестиращите, предава агенция "Фокус".

Полицията започна първата операция срещу протестиращите, които хвърляха камъни по пазителите на реда, тази сутрин подобно на военна формация с бронежилетки и щитове. Протестиращите засилиха атаките си, започнаха да хвърлят камъни и коктейли Молотов, но бяха безсилни пред сълзотворния газ и електрошоковите гранати, които елитният полицейски отряд Беркут използва наред с гумените куршуми. Стотиците протестиращи се прегрупираха, след като бяха изтласкани от сцената на сблъсъците, палиха автомобилни гуми в опит да построят нова барикада. През целия ден имаше ожесточени сблъсъци и напрежение.

Полицията дори докара бронетранспортьор в зоната на протестите.

Киев се превърна в бойно поле сблъсъците взеха жертви (СНИМКИ)
netinfo

Междувременно стана ясно, че протестиращите в Украйна ще "преминат в офанзива" утре, ако президентът Виктор Янукович не направи отстъпки, заяви един от лидерите на опозицията Виталий Кличко. „Днешният ден беше белязан от ожесточени сблъсъци в украинската столица. Ако Янукович не направи отстъпки утре, четвъртък, ще преминем в офанзива", заяви Кличко пред десетки хиляди протестиращи от опозицията, които се събраха на площад "Независимост" в Киев. Той допълни, че Янукович може да сложи край на кризата без насилие, като определи дата за предсрочни избори.

Депутатите от опозицията са създали алтернативен парламент - "Народна рада", обяви от трибуната на киевския площад "Независимост" Тягнибок. Той каза, че Радата "ще стане единственият легитимен народен орган" и че ще бъде създадена и народна избирателна комисия.

Украинските власти се обявяват за конструктивен диалог с опозицията за прекратяване на противопоставянето в центъра на Киев, но няма да приемат ултимативни условия. Това заяви премиерът на страната Николай Азаров в Швейцария в интервю за BBC. Премиерът подчерта, че опозицията, която издига свои искания, трябва да съгласува своето влияние в обществото с тези искания. „Желателно е лидерите на опозицията и в частност господин Кличко да се откажат от езика на ултиматумите. Все пак сме запознати с реалните социологически данни и знаем подкрепата, която имат всички лидери на опозицията. Затова трябва да бъдат по-скромни в своите ултиматуми", коментира Азаров.

Киев се превърна в бойно поле сблъсъците взеха жертви (СНИМКИ)
netinfo

Напрежение през целия ден

През целия ден радикално настроени младежи, участници в сблъсъците в центъра на Киев, се въоръжаваха с метални палки, коктейли „Молотов" и самоделни бомбички. „Превзетият от протестиращите Дом на профсъюзите и палаткивия град на „Евромайдана" са превърнати в лаборатории, в които се правят запалителните смеси и самоделните оръжия", се казва в съобщение на украинското вътрешно министерство.

Местни медии пък съобщаваха, че сътрудниците на украинските силови структури „Беркут" са се опитали да атакуват сградата на Октомврийския дворец. Те са хвърляли димни шашки и са стреляли с картечници. Активистите на опозицията са отблъснали нападението.

Десетки протестиращи бяха задържани през деня.

"По данни на следствието задържаните са участвали в масовите безредици около стадион "Динамо" на улица "Грушевски", съпроводени от насилие, вандализъм, палежи, унищожаване на имущество и оказване на съпротива на представители на органите на реда.

Тези действия са били извършени с използване на бейзболни бухалки, павета и коктейли "Молотов", което е застрашило живота на много хора", заяви говорителката на киевската прокуратура Яна Соболевская.

Киев се превърна в бойно поле сблъсъците взеха жертви (СНИМКИ)
netinfo

Киев се превърна в бойно поле сблъсъците взеха жертви (СНИМКИ)
netinfo

Президентът на Украйна Виктор Янукович се срещна с тримата главни лидери на опозицията и с работна група за решаване на политическата криза, предадоха ДПА и ИТАР-ТАСС.

В срещата участие взеха опозиционните лидери Виталий Кличко, Арсений Яценюк и Олег Тягнибок, секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана Андрий Клюев, съветникът на президента Андрий Портнов и министърката на правосъдието Олена Лукаш. Това е първата среща на опозиционните лидери с президента от изострянето на кризата.

След срещата никой не направи коментар, но всички участници бяха видимо недоволни.

Киев се превърна в бойно поле сблъсъците взеха жертви (СНИМКИ)
netinfo

Международни реакции

Русия осъди "чуждестранната намеса" във вътрешните работи на Украйна и заяви, че опозицията нарушава украинската конституция, предаде Франс прес. "Законните власти в Украйна се сблъскват с чуждестранно вмешателство. Екстремистката част на опозицията грубо нарушава конституцията на страната", заяви руският заместник-външен министър Григорий Карасин, цитиран от Интерфакс.

Полското външно министерство извика посланика на Украйна заради насилието в Киев, се казва в изявление на министерството, цитирано от Ройтерс.

Външният министър на Германия Франк-Валтер Щайнмайер се обърна с призив към двете страни в конфликта в Украйна, предаде ДПА, като се позова на телефонен разговор на шефа на германската дипломация с украинския му колега Леонид Кожара. Щайнмайер е заявил, че е ужасен от кадрите, които идват от случващото се в Киев и е определил информацията за загинали като силно смущаваща:

"Разбирам обезкуражената опозиция, която от дни и седмици усеща, че нищо не се движи, че правителството и президентът не са направили решителна крачка към нея. Въпреки това запазваме позицията си, че насилието не е решение. Казваме това и на двете страни", е казал министърът по данни на германското външно министерство. Щайнмайер се обръща и с изрично послание към президента Янукович, че украинското ръководство не може сега да отговори с насилие и да пострадат още хора. "Правителството има задължението да пази мирните демонстрации", добавя министърът.

В кулоарите на международната конференция за Сирия в Монтрьо шведският му колега Карл Билт заяви, цитиран от Ройтерс, че не вижда признаци "режимът" в Киев да е готов да седне на масата за преговори с опозицията. Запитан за отговора на ЕС, шведският първи дипломат каза, че все още предстои той да стане ясен, но със сигурност нещата нямало да останат, както преди.

Министерството на външните работи на България изрази сериозна загриженост във връзка с ескалацията на напрежението в Украйна и сведенията за тежки сблъсъци между демонстриращи граждани и правоохранителните органи в Киев, довели до смъртни случаи и голям брой ранени и пострадали. Очакваме пълно и обективно разследване и наказание за виновните за смъртта на демонстранти. Това се посочва в изявление на МВнР по повод на ескалацията на обстановката в Украйна. От министерството изказаха съжаление, че не е бил взет под внимание призивът на европейските министри на външните работи от 20 януари към властите в Киев - да приведат приетите рестриктивни закони в съзвучие с международните норми,- както и към всички страни - за диалог и за разрешаване на настоящата политическа криза с мирни средства.

МВнР призова правителството на Украйна да зачита основните права на гражданите - свободно изразяване, свобода на медиите и организиране на събрания. Приканваме опозиционните сили към сдържаност и умереност в действията, се посочва в изявлението.

*    *    *

В центъра на украинската столица и през изминалата нощ имаше сблъсъци между протестиращи и милицията, съобщи ИТАР-ТАСС. Пред входа на стадиона на „Динамо” след няколкочасова пауза активисти започнаха да замерят силите на реда с бомбички, факли, самоделни запалителни устройства. Милицията отвръщаше с шумови и димни гранати. По данни на опозицията за последното денонощие в Киев почти 1500 души са потърсили медицинска помощ от щаба на протестиращите и мобилните екипи за медицинска помощ, които дежурят край барикадите, съобщи АФП.Повечето са с травми на лицето, ръцете и краката. Почти всички пострадали отказват да отидат в държавните болници, за да не попаднат в полезрението на специалните служби. По официални данни в безредиците от неделя вечерта досега са пострадали стотина демонстранти и 163 милиционери. Задържани са били 50 души, уточнява  БТА.

Киев се превърна в бойно поле сблъсъците взеха жертви (СНИМКИ)
netinfo

Киев се превърна в бойно поле сблъсъците взеха жертви (СНИМКИ)
netinfo