Украинските опозиционни партии сформираха свое правителство
Украинските опозиционни партии сформираха свое правителство / снимка: БГНЕС

Лидерът на опозиционната партия "УДАР" Виталий Кличко призова украинския президент Виктор Янукович да свика предсрочни избори в страната, предаде ИТАР-ТАСС.

"Ако не го направите вие, ще го направи народът", предупреди Кличко в изявление на площада на независимостта. Ако президентът не покаже готовност за компромис, ние ще преминем в настъпление, предупреди той. "Вие можете да решите този въпрос", подчерта Кличко, като се обърна към Янукович.

Тази вечер в Киев се състоя тричасова среща между Янукович и трима опозиционни лидери, които опитваха да решат острата политическа криза. Освен Кличко в нея участваха водачът на партия "Свобода" Олег Тягнибок, лидерът на опозиционната формация "Баткившчина" Арсений Яценюк, които също призоваха от трибуните Янукович да организира предсрочни избори.

Депутатите от опозицията са създали алтернативен парламент - "Народна рада", обяви от трибуната на киевския площад "Независимост" Тягнибок. Той каза, че Радата "ще стане единственият легитимен народен орган" и че ще бъде създадена и народна избирателна комисия, предава БТА.

На митинг Яценюк заяви, "на страната й е останал само един път - пътя към спиране на кръвопролитията, и тя разполага с 24 часа" за това. "Утре тръгваме заедно напред", каза той.

Украинският президент Виктор Янукович е предложил преговорите по решаване на конфликта да се отложат за утре, когато премиерът Микола Азаров ще се върне от световния икономически форум в Давос, съобщи Яценюк. От своя страна Тягнибок предупреди, че властите не са показали никаква готовност да изпълнят исканията на опозицията.

Министърката на правосъдието на Украйна Олена Лукаш потвърди, че следващият кръг на преговорите е планиран за утре. "Преговорите продължават и позицията на властта е, че е нужно мирно уреждане на конфликта", подчерта Лукаш.

В град Лвов утре е обявен за ден на траур за загиналите при киевските протестни акции.