/ БТА
Украйна предлага амнистия и парично възнаграждение на руски войници, които се предадат, предаде ДПА.

"Вземете решение. Елате без оръжие, с бяло знаме", написа днес във Фейсбук украинският министър на отбраната Олексий Резников.

На всеки войник се предлага сума, еквивалентна на повече от 40 000 евро. Твърди се, че кампанията се финансира от международната Ай Ти индустрия, отбелязва ДПА.

"Всеки, който отказва да е окупатор, ще донесе мир. За тези, които изберат пътя на окупатора, няма да има милост, каза украинският министър на отбраната.

Не може да бъде потвърдено, че предалите се руснаци наистина ще получат пари, отбелязва ДПА.

Според украински източници досега са били пленени най-малко 200 руски войници.

В публикувани видеозаписи на разпити много от тях заявяват, че са смятали, че участват във военни учения, но всъщност са били изпратени да се сражават в Украйна.

Русия нападна съседната си страна в четвъртък без да й обяви война. По данни от ООН над 400 цивилни граждани са били убити от началото на конфликта. Според украински източници до рано тази сутрин руските въоръжени сили вече са изстреляли срещу страната най-малко 113 балистични ракети. Москва категорично отрича да е атакувала украински цивилни.

Министерството на отбраната на Украйна обяви, че към тази сутрин са били убити повече от 5700 руски войници. Тази информация не е потвърдена от независими източници.

Украйна казва, че е унищожила 29 самолета, 29 хеликоптера и 198 танка, принадлежащи на руските въоръжени сили.
БТА