КейФОР започна премахването на барикади в Северно Косово
КейФОР започна премахването на барикади в Северно Косово / снимки: Reuters

Силите на НАТО в Косово (КейФОР) започнаха днес на разсъмване премахването на барикада, която бе издигната от косовските сърби край граничен пункт със Сърбия, и се наложи да използват сълзотворен газ, за да разпръснат участниците в протестна демонстрация.

Няма данни за ранени при инцидента, станал около 04.00 ч. по Гринуич. През нощта две колона от поне стотина бронетранспортьори и камиони потегли от базата на КейФОР към Бърняк. След пристигането един от БТР-ите се приближи до камион, поставен в центъра на барикадата недалеч от границата със Сърбия.

Около 150 демонстранти сърби се опитаха да попречат на войниците да напреднат към барикадата, но бяха разпръснати със сълзотворен газ, пише БГНЕС. След това войниците образуваха кордон между протестиращите и барикадата, а бронетранспортьорът започна разрушаването на барикадата.

Косовският премиер Хашим Тачи призова сърбите да запазят спокойствие, след като силите на НАТО започнаха да махат барикади в Северно Косово, близо до границата със Сърбия. "Призоваваме гражданите си в северната част на Косово да запазят спокойствие и да окажат пълно сътрудничество", съобщи канцеларията на правителството, цитирайки Тачи. Той същевременно разкритикува остро "криминалните структури" в населената предимно със сърби северна част на Косово.

Местните сръбски здравни власти съобщиха, че 22 сърби са били ранени при използването на сълзотворен газ, докато КейФОР съобщи, че осем войници са били ранени. "От името на република Косово премиерът Тачи осъди насилието, използвано срещу мироопазващите сили КейФОР от членове на криминални структури на север", се казва в съобщение на правителството.

Бърняк и Яринa са двата гранични пункта, които косовските сърби не искат да бъдат под контрола на косовските граничари и митничари. За да не допуснат това, те издигнаха 16-те барикади, които сега КейФОР започна да събаря.

КейФОР започна премахването на барикади в Северно Косово
netinfo