Караджич търси документи за Холбрук от Хага
Караджич търси документи за Холбрук от Хага / снимкa: БГНЕС

Бившият лидер на босненските сърби Радован Караджич поиска от Международния трибунал за военни престъпления в Хага да му предостави всички документи, отнасящи се до предложението, което му е направил бившият специален пратеник на САЩ за Балканите Ричард Холбрук. Искането е отправено на 23 септември, но едва снощи стана известно за него.

Караджич иска Трибуналът да му предостави всички документи от споразумението, което е постигнал "около 18-19 юли 1996 година с Ричард Холбрук". По този начин Караджич се надява да отхвърли всички обвинения срещу него. Той поиска от Трибунала да му бъдат предоставени и всички документи от 1996 година до днес, отнасящи се до "исканията той да не бъде преследван" и онези документи", с които се иска неговото задържане, както и причините за това".

Радован Караджич е поискал и документи, отнасящи се до усилията на САЩ в Босна от 1995 до 1997 г., както и тези, отнасящи се до политиката на ООН, СС на Световната организация, Общото събрание на ООН, ЮНПРОФОР и други. Искането се отнася и за документите, свързани с отношенията между САЩ и страните членки на ООН, включително и контактната група по време на мирните преговори в Босна и Херцеговина в периода 1995-1997 година.