пистолети, оръжия
пистолети, оръжия / iStock/Getty Images
В Канада влязоха в сила разпоредби, забраняващи продажбата, закупуването или прехвърлянето на пистолети, с цел борба с насилието с огнестрелни оръжия.

"Канадците имат право да се чувстват сигурни в домовете си, в училищата си и в местата за поклонение", заяви министър-председателят Джъстин Трюдо в изявлението си. "С нарастването на насилието с огнестрелни оръжия в цяла Канада наш дълг е да предприемем спешни действия за премахване на тези смъртоносни оръжия от нашите общности".

Преследване и стрелба в Канада, има убит и ранени

Забраната на пистолетите, съчетана със законопроект C-21, който ясно ще дефинира и забрани конкретни огнестрелни оръжия, представляват най-строгите мерки за контрол на оръжията от 40 години насам, се казва в изявлението на кабинета на министър-председателя. Законопроект C-21 в момента се проучва от парламента, но е почти сигурно, че ще влезе в сила, тъй като по-малката Либерална партия на Трюдо има подкрепата на партията на Новите демократи.

Двама души бяха убити при серия от стрелби в канадски град


"Законопроект C-21 предлага допълнителни мерки за превенция на това оръжията да попадат в грешни ръце като отнемане на разрешителните за огнестрелно оръжие на лица, участващи в актове на домашно насилие или престъпен тормоз, продължаване на борбата с контрабандата и трафика на оръжия и предоставяне на правоприлагащите органи на повече инструменти за разследване на престъпления с огнестрелно оръжие", гласи правителствения документ
БГНЕС