Камала Харис избра Тим Уолц за свой вицепрезидент, избирайки губернатора на Минесота като партньора, който най-вероятно ще я допълни в историческата и трудна надпревара за Белия дом.

Уолц беше включен в списъка с кандидати, заедно с редица други фигури от Демократическата партия, за които се смяташе, че могат да разширят привличането на Харис, докато тя се бори с Доналд Тръмп.

Стремейки се да влезе в историята като първата жена президент, Харис - която вече е новатор като първата жена и първият чернокож и южноазиатски вицепрезидент - разполага с малко време преди изборния ден на 5 ноември.

Очакванията винаги са били, че Харис ще избере бял мъж, за да балансира листата - и демократ, който може да помогне да се противодейства на атаките на републиканците, че е твърде лява.
Уолц отговаря на това описание като 60-годишен жител на Средния Запад с народни маниери от щат, който може да бъде на светлинни години от крайбрежните елити на Калифорния, откъдето идва Харис, или от Източното крайбрежие.
 
Той също така ще се хареса на прогресивните, след като се е застъпвал за популярни политики на Демократическата партия, включително легализиране на канабиса и увеличаване на защитата на работниците.

Двойката ще се впусне в кампанията веднага, започвайки интензивна петдневна обиколка из щатите, в които се водят битки, започвайки в Пенсилвания.

Последното президентско проучване на Масачузетския университет в Амхърст, публикувано, показва, че Харис води пред Тръмп в национален мащаб с три пункта - 46% срещу 43% - в сравнение с четири пункта преднина на Тръмп пред Байдън през януари.

В колебаещите се щати, които решават съревнованието в Електоралната колегия на изборите в САЩ, Харис е на опашката пред Тръмп, който шокира света с победата си на президентските избори през 2016 г., но през 2020 г. беше победен от Байдън.

Изборът на вицепрезидентски партньор се разглежда като първото голямо изпитание за Харис в опита ѝ да стане ръководител на страната.

"Това ви говори за нейния мисловен процес", заяви пред Си Би Ес Нюз Ейми Уолтър, експерт по социологически проучвания от бюлетина Cook Political Report.

Сега Харис и Уолц ще се изправят пред първия тест на своята игра на терен, тъй като тази седмица ще направят обиколка на цялата страна от Филаделфия до Уисконсин, Мичиган, Аризона и Невада. Тропическата буря Деби наложи отлагане на спирка в друг щат, Джорджия, а според съобщения в медиите - и в Северна Каролина.

Пенсилвания е част от "синята стена", която изведе Байдън до Белия дом през 2020 г., заедно с Мичиган и Уисконсин. Това беше една от основните причини, поради които мнозина очакваха Харис да избере вместо него губернатора на този щат Джош Шапиро.

В списъка на кандидатите за вицепрезидент бяха включени още бившият астронавт и настоящ сенатор Марк Кели от Аризона и губернаторът на Кентъки Анди Бешир.

През миналия месец Тръмп беше на висота в политическо отношение, след като оцеля след опит за убийство на митинг, а след това използва конгреса на републиканците, за да подчертае образа си на енергичен човек срещу физически слабия Байдън.

Но след драматичното оттегляне на Байдън и бързия старт на Харис той се опитва да се преориентира.

На митинг миналата събота в Джорджия Тръмп нарече Харис "марксистка" и "радикална лява изродка", като заяви, че тя ще предизвика "икономическа катастрофа".

Три дни по-рано той шокира мнозина, като заяви пред аудитория от чернокожи журналисти, че Харис е "станала чернокожа" от политическа целесъобразност.

Докато Байдън често атакуваше Тръмп като заплаха за демокрацията, предвид безпрецедентния му отказ да приеме загубата си през 2020 г., екипът на Харис е усъвършенствал по-остра - по-благоприятна за мемета и колажи - линия, изградена върху заклеймяването на Тръмп и неговия избор за вицепрезидент Джей Ди Ванс като "странни".

Кампанията на Харис заяви, че Тръмп се "страхува" да дебатира с нея, след като той отказа предварително планиран телевизионен дебат по Ей Би Си, като в същото време заяви, че ще бъде готов да дебатира с нея по Фокс нюз - мрежа, която от години му оказва подкрепа.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС