/ БТА
Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис заяви в първото си интервю в рамките на президентската си кампания, че американците са готови да „обърнат страницата“ на разделенията, за които тя обвинява съперника си Доналд Тръмп.

„За съжаление през последното десетилетие в лицето на бившия президент имахме човек, който наистина прокарваше програма и среда, чиято цел е да намали характера и силата на това, което сме като американци, наистина разделяйки нашата нация“, заяви демократката пред Cи Ен Ен.

„И мисля, че хората са готови да обърнат страницата на това“.

Харис заяви, че като президент на САЩ няма да забрани фракинга - ключов въпрос в щата Пенсилвания, където изборите през ноември могат да бъдат решени.

„Като президент няма да забраня фракинга“, заяви вицепрезидентът в съвместно интервю с кандидат - президента Тим Уолц.

По темата за „охраната на нашите граници“ Харис отново заяви, че „моите ценности не са се променили“, и спомена времето, когато е била главен прокурор на Калифорния, когато е „преследвала транснационални престъпни организации“.

Но Харис някога е имала по-прогресивни възгледи за имиграцията като сенатор и в кампанията си за президент през 2020 г. Преди това тя се е застъпвала за закриване на центровете за задържане на имигранти и за декриминализиране на незаконното преминаване на границата.

По-рано тази година обаче тя подкрепи твърдо двупартийно споразумение за гранична сигурност, което щеше да включва стотици милиони долари за изграждане на гранична стена.

Тръмп оказа натиск върху републиканците в Конгреса да провалят сделката, но Харис обеща да я „подпише като закон“, ако бъде избрана.

За да обясни умереното си виждане за имиграцията, кандидатката на демократите заяви пред Cи Ен Ен, че пътуванията й из страната като вицепрезидент са я накарали „да вярва, че е важно да се постигне консенсус и е важно да се намери общо място за разбиране къде и как всъщност можем да решим проблемите“.
Харис беше критикувана от републиканците и някои експерти за това, че досега отказваше да проведе пресконференция или да даде подробно интервю.

Критиците ѝ твърдят, че тя избягва да поставя под въпрос досегашната си работа.

Появата ѝ по Си Ен Ен е първото ѝ интервю по същество, откакто президентът Джо Байдън напусна президентската надпревара на 21 юли. Преди близо три седмици Харис обеща да насрочи интервю преди края на август.


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС