Йемен започна операция срещу Ал Кайда
Йемен започна операция срещу Ал Кайда / cнимка: Reuters

Силите за сигурност на Йемен стартираха мащабна операция срещу бойците на Ал Кайда в три провинции в страната, съобщи ИТАР-ТАСС. По информация на катарската телевизия "Ал Джазира" хиляди сътрудници на силовите структури са били изпратени в провинциите Шабуа и Абиан, Южен Йемен, и Мариб в североизточните части на страната. По време на оперативните действия бяха задържани петима екстремисти. В столицата Сана бяха въведени засилени мерки за сигурност.

Вчера недалеч от Сана бяха убити двама терористи, които подготвяли атаки срещу чуждестранни дипломатически мисии, припомня БТА. В неделя в отговор на продължаващите заплахи от Ал Кайда на Арабския полуостров бяха затворени посолствата на няколко западни страни, включително САЩ, Великобритания и Франция.

В края на 2009 г. президентът на Йемен Али Абдула Салех  заяви, че страната му никога няма да се превърне в база на Ал Кайда, както се случи с Афганистан и Ирак. В началото на януари властите изпратиха няколко хиляди допълнителни военнослужещи в две източни планински провинции, които се смятат за основните бази на Ал Кайда в страната.

Междувременно израелският външен министър Авигдор Либерман предупреди, че Ал Кайда и други ислямистки екстремистки групировки се опитват да установят свои бази на Балканите, предаде АП. Министърът каза, че е споделил тази оценка и е предоставил разузнавателна информация на македонския премиер Никола Груевски на среща в Ерусалим днес.

В изявление Либерман заяви, че според наличната информация регионът на Балканите е "следващата дестинация", където глобалната мрежа за джихад планира да установи дейността си. Като доказателство той изтъкна средствата, които се изпращат от мюсюлмански благотворителни организации в страните от Балканите.