Водещи дипломати от Европейския съюз ще проведат извънредна среща късно в сряда в кулоарите на ООН, след като Русия мобилизира резервисти да се бият в Украйна

„Сега ще свикам извънредна среща, за да потвърдя отново нашата подкрепа за Украйна и да предупредя международната общност за ситуацията, в която ни постави Путин. Министрите ще обсъдят продължаващата военна подкрепа за Украйна, нови санкции срещу Русия“, каза първият дипломат на ЕС Жозеп Борел в Ню Йорк по повод предстоящата в сряда вечерта среща на външните министри на ЕС.

Според него ЕС помага на Украйна, но не възнамерява да се намесва в конфликта с Русия. "Ние не участваме във войната. Едно е да осигуриш военна подкрепа, друго е да се включиш във войната. Това не е и няма да бъде", каза той.

Германският външен министър Аналена Бербок каза пред репортери, че срещата ще обсъди речта на руския президент Владимир Путин, в която той мобилизира резервисти и отправи слабо завоалирана заплаха за използване на ядрени оръжия във връзка с войната в Украйна.
БГНЕС