Израелският външен министър е на посещение в България
Израелският външен министър е на посещение в България / снимка: БГНЕС, архив

Израелският външен министър Авигдор Либерман пристигна в България, за да изтъкне значението, което Израел отдава на развиването на близки връзки с "дъга" от страни в източното Средиземноморие и Балканите, пише в. "Джерузалем пост" в уебсайта си.

Поддържането на стратегически връзки с Гърция, Кипър, България, Румъния, Хърватия, Сърбия и Албания стана една от най-важните цели на израелската външна политика след влошаването на отношенията с Турция, посочва "Джерузалем пост". Израелският премиер Бенямин Нетаняху посети Кипър миналия месец, за да разисква сътрудничеството в енергетиката и това бе първото посещение на израелски министър-председател в Кипър. Израел и Гърция редовно разменят посещения на министерско равнище.

Гръцкият заместник външен министър Димитриос Долис посети Израел в началото на седмицата. Хърватският президент Иво Йосипович бе в Израел в средата на февруари. Неотдавна Израел обяви, че скоро ще открие ново посолство в албанската столица Тирана, предава БТА.

България е смятана за една от най-приятелските към Израел страни в Европейския съюз, пише "Джерузалем пост".

Това е втората визита на Либерман в София за последните 15 месеца. Премиерът Бенямин Нетаняху посети България през юли и това бе първата визита на израелски премиер за 20 години. Заедно с него в София пристигнаха осем министри за общо заседание на двете правителства. Тогава Нетаняху посети и Румъния.

Преди да отпътува за България, Либерман заяви в декларация, че придава голямо значение на укрепването на връзките между Израел и България, които са благотворни за двете страни в редица сфери, пише в заключение "Джерузалем пост".