Израелската армия настъпва към град Газа
Израелската армия настъпва към град Газа / БГНЕС
Израелски сухопътни части, подкрепени от полева и корабна артилерия, напредват към град Газа от юг, съобщи Асошиейтед прес. Според Франс прес в операцията участват и танкови подразделения и авиация. Израелски танкове вече са навлезли в няколко от крайните квартали на столицата на сектора Газа, посочва АФП. Според очевидци, цитирани от АП, в южната част на града горят най-малко две жилищни здания. Съобщенията за настъпление на израелската армия към Газа, започнало тази нощ, бяха потвърдени и от израелски военен говорител.

Междувременно израелската армия увери, че спазва международното право, в отговор на обвиненията, че използва муниции с фосфор, предаде Франс прес. "Употребата на нашите оръжия става в рамките на законовите граници на международното право", подчерта израелски военен говорител. Говорителят на правителството Марк Регев уточни, че използваните от Израел муниции са подобни, ако не и същите като онези, използвани от всички западни демокрации, включително страните от НАТО.

Палестински лекар обвини израелската армия, че използва в ивицата Газа бомби с бял фосфор. Базираната в Ню Йорк неправителствена организация "Хюман райтс уоч" на свой ред осъди Израел, че използва бял фосфор.

По време на конфликта в Ливан през лятото на 2006 г. израелската армия бе обвинявана, че използва касетъчни бомби - оръжия, забранени в райони с цивилно население. Тогава тя увери, че употребява този вид боеприпаси в съответствие с международните норми.

Белият фосфор е отровно вещество и излагането на него може да завърши със смърт. Той предизвиква тежки изгаряния на кожата и може да навреди на черния дроб, на сърцето и на бъбреците.

Използването на бял фосфор не е забранено с международен договор. Протокол Три към Конвенцията за конвенционалните оръжия от 1980 г. обаче забранява употребата на такива муниции срещу цивилно население и срещу войници, разположени в цивилни зони, допълва БТА.