Израел няма да се извини на Турция
Израел няма да се извини на Турция / БГНЕС

Израел няма да се извини на Турция за рейда срещу флотилията с хуманитарни помощи за Ивицата Газа през май, при който бяха убити девет турски активисти, заяви израелският външен министър Авигдор Либерман, цитиран от агенция Франс прес.

"Няма да поднесем извинения. Този, който трябва да се извини, е правителството на Турция за това, че подкрепя тероризма", заяви Либерман на среща с израелски посланици в Ерусалим.

Израелският министър атакува остро Турция, квалифицирайки като "нахалство" настояването на Анкара да получи извинение от Ерусалим заради тежкия инцидент през май тази година.

Вчера турският външен министър Ахмет Давутоглу заяви, че Турция иска да се помири с Израел и да обърне страницата на трагичния епизод с нападението срещу кораба "Мави Мармара". За да стане това обаче, Израел трябва да се извини и да изплати компенсации за убитите при нападението, каза Давутоглу.

Отношенията между Израел и Турция, която бе стратегически съюзник на израелската държава през 90-те години, се влошиха много сериозно след смъртта на деветимата турски активисти, убити при нападението на израелски командоси на 31 май срещу международна флотилия с помощи за Газа.