Израел няма да нанася ракетни удари по Иран
Израел няма да нанася ракетни удари по Иран / снимкa: БГНЕС

Израел не възнамерява да нанася ракетни удари по Иран въпреки заплахата, която представлява за света развиваната от Техеран ядрената програма, заяви израелският външен министър Авигдор Либерман, цитиран от РИА "Новости".

"Ние няма да бомбардираме Иран. Не желаем да ни използват за решаването на този световен проблем", каза той на пресконференция в Москва. Едновременно с това израелският първи дипломат подчерта, че неговата страна не представлява заплаха за нито една арабска държава. "Основната конфронтация в Близкия изток не е между Израел и палестинците или Израел и арабските страни, а вътре в ислямския свят", каза министър Либерман. По думите му, ислямисткото движение Хамас е заплаха за неотдавна сформираното палестинско правителство начело със Салам Файед, също както Хизбула е заплаха за правителството на Фуад Синьора в Ливан. "Тези, които се опитваха да организират заговор срещу египетския президент Мубарак на територията на Египет са Иран, Ирак и Хизбула", допълни той.

Авигдор Либерман също така подчерта, че Израел няма да присъства на Московската международна конференция за Близкия изток, ако на нея бъдат поканени представители на Хамас или Хизбула. В заключение израелският външен министър изрази задоволство от преговорите си в Русия, където той се срещна с руския президент Дмитрий Медведев, премиера Владимир Путин и външния министър Сергей Лавров.

"Особеността на преговорите в Русия се състои в това, че те се водят абсолютно искрено, открито. Всички неща се назовават с точните им имена", заяви той. Това засяга и въпросите, по които има разногласия", уточни Либерман. По думите му при подобен диалог няма недомлъвки. "Беше даже малка дискусия за Пушкин", с усмивка добави израелският първи дипломат.

Министър Либерман заяви снощи, че в жилите на великия руски поет тече еврейска кръв и той е потомък на етиопски евреи, припомня БГНЕС.