Изборите в Босна и Херцеговина – безработица и национализъм
Изборите в Босна и Херцеговина – безработица и национализъм / снимкa: БГНЕС

Националистическите партии на босненските хървати, мюсюлмани и сърби са спечелили най-много гласове на местните избори в Босна и Херцеговина, съобщи РФИ, цитирана от БГНЕС.

Около три милиона босненци имаха право да гласуват на местните избори, които се проведоха вчера в двете части на Босна и Херцеговина - Хърватско-мюсюлманската федерация и Република Сръбска. По данни на Централната избирателна комисия в изборите са участвали общо 280 политически субекта. По време на кампанията се водеха спорове за конституцията, полицейската реформа и етническото разделение.

В столицата Сараево нивото на безработицата е огромно. Тя засяга предимно младите хора. Говори се за почти 50% безработни, въпреки че данните не са съвсем ясни и категорични. Особено зле е положението в крайните квартали на Сараево, наречени “Новото Сараево”. Повечето от младежите там не са родени в Сараево, а са пристигнали от селските региони, заедно с родителите си, прогонени от войната през 90-те години.

Именно тези млади хора стоят в основата на инцидентите и насилието от няколко седмици насам, особено през свещения месец Рамадан, приключил само преди няколко дни. За ислямистки радикализъм обаче не може да се говори. В този социален контекст изборите няма как да донесат промяна. От една страна, залогът на местните избори е твърде ограничен. От друга страна, изборната активност както винаги е много слаба – пример за социалната криза. Гражданите на Босна и Херцеговина вече не се интересуват от политика. Те предпочетоха изобщо да не се отправят към урните, така че в крайна сметка, съвсем сигурно е, че различните националистическите партии ще продължат да доминират на политическата сцена в повечето общини на страната.