Изабела Ярванди и Грета Тунберг
Изабела Ярванди и Грета Тунберг / Gulliver/Getty Images
Младата шведска екоактивистка Грета Тунберг вече има своя антипод. При това - сънародничка и връстничка.

Името ѝ е Изабела Ярванди, пълна противоположност на 16-годишната Грета, която присъства осезаемо в медийното пространство.  Освен това е активна в много по-широк периметър на обществените теми, а не само в областта на екологията, климатичните промени и глобалното затопляне.

Яхтата на Грета Тунберг акостира в Европа

Изабела е от смесен произход - майка ѝ е шведка, а баща ѝ е иранец. Родена е на 6 януари 2003 година (Грета се появява на бял свят три дни по-рано). Популярността на младата активистка не е стигнала до мащабите на нейната сънародничка Тунберг, но въпреки това започва постепенно да намира своето място на публичната трибуна. Нейните послания си пробиват път както в Европа, така и в Русия.
 


Грета Тунберг: Даваме глас на тези, които имат нужда да бъдат чути

Известна е с прозвището си "анти-Грета", тъй като разпространява ценности, различни от тези на мейнстрийм медиите.

Достатъчно смела е да отстоява авторитета на традиционното семейство и да критикува ЛГБТ образованието в училищата, пише "Спутник". Най-ярките ѝ прояви са свързани с движението на "Жълтите жилетки" и една нейна публична реч в родния си град Гьотеборг, в която тя призовава за отхвърляне на Глобалния пакт за миграцията на ООН. Недоволството ѝ се поражда от шведската мигрантска политика, тъй като, по нейни думи, мнозина мигранти остават неинтегрирани в обществото, което създава предпоставки за етническо и расово напрежение. Поради тази причина Изабела открито апелира за взимане на повече мерки за защита на шведките след зачестяване на случаи на сексуално насилие над жени от страна на нелегални мигранти.

Демонстрации по света с настояване за мерки срещу климатичните промени (СНИМКИ)

И макар че Изабела изповядва консервативни в естеството си ценности, досега не е засягала темата за климатичните промени в своите публични изявления. С изключение на едни задочни реплики през лятото, когато Грета Тунберг през август отпътува с яхта до САЩ, за да се включи в среща на върха на ООН в Ню Йорк за климата. Целта на младата шведка бе да се даде пример за алтернативни форми на по-екологичен транспорт.

Тогава Изабела се обърна задочно към нея и я пита реторично: "Нима няма хора, които няма да летят дотам, за да вземат лодката обратно?".
 


В един свой туит от ноември месец Ярванди пише: "Важно е да си напомняме, че ние нямаме свой дом в Швеция. Швеция има свой дом в нас. И когато видиш как една нация рухва, а напрежението ескалира...Това е зов за помощ, тъй като не можеш да видиш как в действителност тя (бел. авт. - Швеция) живее в нас. Не отвън. Тя е огънят, който кара кръвта да кипи".

Изабела не крие негативното си отношение към новите мигранти, въпреки че собственият й баща е дошъл някога в Швеция по същия начин, прогонен от смяната на режима там след революцията.

"Баща ми е от Иран, страна, която някога беше свободна", казва тя и изразява съжаление от днешната ситуация с мигрантската вълна в Швеция. "Швеция има проблем с груповите изнасилвания и е факт, че повечето от тях са извършени от хора, които е можело да бъдат депортирани", казва тя в речта си в края на миналата година пред протестиращи в родния си град след приемането на Пакта за миграцията на ООН.

Едно е ясно, че Изабела има още много да наваксва от гледна точка на популярността, в сравнение със своя антипод Грета. Консервативната, млада и хубава шведка не е жертвала училището като екоактивистката, на която испанците предложиха магаре да се придвижва. Изабела не е токова лансирана от световните медии, а само времето ще покаже дали ще съумее да се изправи очи в очи с опонентката си. Засега ни остава да се чудим как тези две 16-годишни момичета са родени, отгледани и отраснали в общата си родина Швеция, при това само с три дни разлика във възрастта.

Вижте част от речта на Изабела в Гьотеборг: