Италианският премиер се извини на младите, принудени да емигрират
Италианският премиер се извини на младите, принудени да емигрират / снимка: Gulliver/Getty Images

Италианският премиер Енрико Лета се извини в писмо, поместено днес във в. „Стампа", на младите, които се оказват "принудени да емигрират" заради дълбоката рецесия, засегнала Италия, предаде Франс прес.

Лета поднася извиненията си "от името на политическа класа, която от дълго време дава вид, че не разбира, че със своите думи, действия и пропуски е допуснала да се пропилеят толкова много страсти, жертви и способности".

"Най-големият дълг, който сме напът да поемем, повтаряйки грешките на поколенията преди нас, го поемаме спрямо младите, а това е непростима грешка", допълва Лета в писмото си в отговор на редакционна статия на "Стампа", в която се разказва за
редицата млади таланти, напускащи "една умираща страна, без надежда и без бъдеще".

Според неотдавнашна статистика равнището на италианската безработица е превишило 12 процента, а при младите на възраст между 15 и 24 години е над 40 процента и не спира да нараства през последните месеци.

"Стампа" публикува в днешния си брой под писмото на премиера статия, в която се отбелязва, че „през последните 10 години изтичането на мозъци е обхванало 316 000 млади италианци", които са се установили основно в Германия, Великобритания,
Франция и САЩ.

В писмото си Лета повтаря, че приоритетът на правителството е именно съдбата на младите, пише БТА.

Той призова за повече срещи на европейско равнище и по думите му е успял да наложи темата начело на дневния ред на следващата европейска среща на върха в края на юни в Брюксел.