/ Gulliver/Getty Images
Северната италианска област Пиемонте заяви, че временно ще спре имунизацията с ваксината на компанията АстраЗенека (AstraZeneca), след като учител от град Биела починал след ваксинация вчера, предаде Ройтерс.

Решението бе взето, след като няколко европейски страни вече предприеха аналогична мярка - за последно Ирландия тази сутрин.

Пет милиона души отново ще бъдат в локдаун в Италия

То е взето като предпазна мярка и властите в Пиемонте очакват резултатите от изследванията, които ще проверят използваната партида и дали има връзка между смъртта на ваксинирания и поставянето на препарата на АстраЗенека. Те не дадоха подробности за обстоятелствата около кончината на учителя.

"Това е акт на изключителна предпазливост, докато проверим дали има връзка. До този момент не е имало тежки странични ефекти при поставяне на ваксините", изтъкна в изявление ръководителят на областната здравна служба Луиджи Дженезио Икарди.

Пълен локдаун в Италия за Великден

В четвъртък италианският здравен контролен орган забрани използването на една партида от ваксината на АстраЗенека. Източници на Ройтерс казаха, че решението е било взето, след като двама мъже са починали в Сицилия.

Забраната е предпазна мярка, обясниха от регулатора и обърнаха внимание, че не е установена връзка между ваксинацията и последвалите "тежки неблагоприятни събития".
БТА