/ Официален сайт на украинското президентство
Коя е елегантната дама, която посрещна Еманюел Макрон, Олаф Шолц и Марио Драги на гарата в Киев при първото им посещение в Украйна от началото на войната?

Жената, приковала медийното внимание, е Ирина Верешчук. Тя е вицепремиер на Украйна и е една от водещите политически фигури на страната, заедно с президента Володимир Зеленски и външния министър Дмитро Кулеба.

БТА

Ирина Верешчук бе сред първите официални лица, които посрещнаха лидерите на Франция, Германия и Италия, които пристигнаха с влак в Киев в четвъртък. Визитата на тримата западни лидери е демонстрация на подкрепа за Украйна. Правителството в Киев се надява, че тя ще бъде последвана от конкретни действия за подпомагане на Украйна във войната с Русия.


Ирина Верешчук е родена през 1979 година в град Рава-Руска, който се намира близо до границата с Полша.

След като завършва военния институт, служи в продължение на 5 години като офицер във въоръжените сили на Украйна. Външният й вид може да заблуди всеки, който не я познава. Въпреки крехката си и нежна визия, дамата владее ръкопашен бой, тай боксинг и карате.

БТА

През 2010 г., когато Ирина Верешчук е на 30 години, е избрана за кмет на родния си град, като по този начин става най-младата жена кмет в Украйна.


На 4 ноември 2021 година Ирина Верешчук е назначена за вицепремиер и министър на окупираните територии в Източна Украйна, сред които Донецка и Луганска народни републики. Те бяха признати за независими републики от руския президент Владимир Путин на 21 февруари тази година, само 3 дни преди да започне „специалната операция“ в Украйна.

БТА

Ирина Верешчук е съпруга и майка на военни. След инвазията на Русия в Украйна, са мобилизирани вторият й съпруг и синът й от първия брак Олег. Младежът е студент по компютърни науки в Националния технически университет на Украйна.

„Съпругът ми е войник, той е полковник, така че ме разбира добре и ме подкрепя във всичко“, казва Верешчук пред „Викна“.

БТА

Ирина Верешчук не обича да е под светлините на прожекторите. Много по-рядко от много други политици дава интервюта, предпочита действията пред думите.

Тя е и човекът, който успява да евакуира цивилните от Мариупол след трудни двумесечни преговори с руските власти, в които обещанията за хуманитарни коридори и евакуация на цивилни, са жестока игра на нерви.


Верещук казва, че основният й приоритет е да осигури освобождаването не само на пленени украински войници, но и на стотици цивилни, включително свещеници, журналисти и активисти, които според нея са държани в килии заедно с престъпници.



„Ако държах оръжие на бойното поле, вероятно щях да спася 10 до 20 души. А сега мога да спася жени офицери от затвора“, каза тя в интервю за Ройтерс, когато e попитана дали предпочита да се бие.


„Руснаците не можеха да ни простят, че искаме да бъдем като Европа“, добавя тя.

Верещук, подобно на президента Володимир Зеленски, призовава за повече санкции срещу Русия, за да даде шанс на Украйна да спечели войната, която Москва описва като „специална операция“, насочена към демилитаризиране и „денацификация“ на съседа.