/ БТА
Иран оплаква днес жертвите на самоубийствения атентат, извършен по време на церемония в памет на генерал Касем Солеймани, който беше убит при американска атака с дрон през 2020 г., предаде Асошиейтед прес.

Същевременно броят на загиналите при взривовете в сряда, за които отговорност пое "Ислямска държава", се увеличи до най-малко 89.

Засилващото се напрежение в Близкия изток, породено от войната на Израел срещу "Хамас" в ивицата Газа, се усещаше и на днешната траурна церемония в иначе спокойния град Керман, разположен на около 820 км югоизточно от столицата Техеран.

Главнокомандващият на иранския паравоенен Корпус на гвардейците на Ислямската революция ген. Хосейн Салами свърза атаката със САЩ, а събралите се скандираха "смърт на Америка" и "смърт на Израел".  

Иранската държавна телевизия също видя американска връзка в атаката. Тя излъчи кадри от 2016 г. с изказване на Доналд Тръмп от времето на кандидатпрезидентската му кампания, в което неправомерно обвинява тогавашния президент Барак Обама, че е "създал" "Ислямска държава".  

Според някои критици решението на Обама да изтегли американските сили в Ирак през 2011 г. е позволило на групировката, която в миналото бе свързана с "Ал Каида", да разгърне дейността си и през 2014 г. да създаде "халифат". Американските части водиха борба, редом със съюзниците си в региона, за да отвоюват контролираните от "Ислямска държава" територии както по времето на Обама, така и при управлението на Тръмп.

Нападението в сряда бе извършено от двама атентатори самоубийци, които се самовзривиха в интервал от 20 минути.
Касем Солеймани оглавяваше елитните части "Кудс". Той ръководеше част от действията на Иран срещу "Ислямска държава" в Сирия, като същевременно се стремеше да защити президента Башар Асад от бунтовниците, опитващи се да го свалят от власт. Освен това Солеймани поддържаше активни връзки с прокси милиции из целия Близък изток, включително и с "Хамас". Но САЩ го убиха в момент на напрежение, породено от развалянето на ядрената сделка между Техеран и някои световни сили. Освен това Вашингтон смяташе Солеймани за организатор на смъртоносни крайпътни атентати срещу американски войници в Ирак.

Двете бомби, избухнали в сряда, убиха най-малко 89 души и раниха около 280, съобщиха днес иранските власти. Първоначалните информации бяха за над 100 загинали.

"Ислямска държава" вчера пое отговорност за атаката, като посочи имената на двамата атентатори самоубийци и заяви, че действията им са част от нова кампания, свързана с израелската война в ивицата Газа. 
 
Николай Велев/БТА