/ ThinkStock/Getty Images
Иран е готов за пълна размяна на затворници със САЩ, каза днес говорителят на правителството в Техеран, цитиран от Асошиейтед прес, като обаче подчерта, че няма да се водят други преговори със САЩ.

Изявленията на Али Рабией бяха първите от иранска страна след размяната на двама затворници през уикенда. Тогава Иран освободи американския учен от Принстънския университет Сиюе Ван, задържан преди 3 г. по обвинение в шпионаж. Техеран пък освободи иранския учен Масуд Солеймани, който бе подсъдим в щата Джорджия за нарушение на санкциите срещу Иран.

САЩ изпраща 7000 войници в Иран за възпиране на агресията

"Готови сме да сътрудничим за завръщането на всички иранци, незаконно вкарани в затворите в САЩ", каза Рабией пред журналисти в Техеран днес, като добави, че това е възможно по формулата "всички срещу всички". Той побърза да уточни, че няма да има никакви други преговори със САЩ, освен по този въпрос.

Според него всякакви други преговори могат да се водят само във формата 5+1 - петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН плюс Германия, и то при условие, че САЩ първо отменят санкциите срещу Иран.

Кървави протести в Иран: Най-малко 143 убити


Готовността за пълна размяна на затворници между Иран и САЩ потвърди днес и иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф в Туитър. "Топката сега е в полето на САЩ", посочи той.

Извършената в събота размяна бе договорена с посредничество на Швейцария и бе осъществена там. Тя бе приветствана от президента на САЩ Доналд Тръмп. "Благодаря на Иран за много честните преговори. Както виждате, можем да сключим сделка", написа в Туитър той.
БТА