/ iStock/Getty Images
Държавният департамент на САЩ призова Фейсбук (Facebook), Инстаграм (Instagram) и Туитър (Twitter) да блокират акаунтите на лидерите на иранския режим, докато в страната не бъде възстановен достъпът до Интернет, предаде АФП.

Иранците са отрязани от света повече от седмица, след като почти цялата мрежа бе блокирана от властите в Техеран на фона на вълната от демонстрации.

"Това е един дълбоко лицемерен режим. Той отрязва интернет, а в същото време правителството му продължава да използва всички акаунти в социалните мрежи, заяви специалният американски пратеник за Иран Брайън Хук в интервю за Блумбърг", качено днес в Туитър.

САЩ санкционираха ирански министър заради цензура върху интернет

"Призоваваме компаниите на социалните мрежи като Фейсбук, Инстаграм и Туитър да блокират акаунтите на върховния лидер (Али) Хаменей, на министъра на външните работи (Джавад) Зариф и на президента (Хасан) Рохани, докато те не върнат интерната на собствения си народ", каза Хук.

В Иран избухнаха бурни протести на 15 ноември, часове след като бе обявена реформа на схемата за субсидиране на цената на бензина, която, според властите, трябвало да облагодетелства по-бедните домакинства, но бе съпътствана от силно поскъпване на горивата в условия на дълбока икономическа криза, припомня АФП.

В петък САЩ обявиха санкции срещу иранския министър на информацията Мохамад Джавад Азари Джахруми заради ролята му в налагането на "широкомащабна цензура върху интернет".

В туит на персийски език държавният секретар Майк Помпейо призова протестиращите иранци да предават на САЩ всяко доказателство за "репресия" от страна на режима в Техеран, уверявайки ги, че Вашингтон ще накаже тези злоупотреби.
БТА