/ istock
Индийското правителство се противопостави на петициите, които целят криминализирането на изнасилването в брака, като заяви, че това би било „прекалено строго“. 

Федералното министерство на вътрешните работи заяви пред Върховния съд, че „мъж няма фундаменталното право“ да насилва жена си, но съществуват достатъчно закони, които защитават омъжените жени от сексуално насилие.

Върховният съд разглежда петиции, които призовават за промяната на закон от британската епоха, според който мъж не може да бъде съден за изнасилване в рамките на брака.

Насилието в брака е широко разпространено в Индия – според скорошно правителствено проучване, една на всеки 25 жени е била жертва на сексуално насилие от съпруга си.

Изнасилването в брака е незаконно в повече от 100 държави, включително Великобритания, която го криминализира през 1991 г. 

Но Индия остава сред около три дузини страни – заедно с Пакистан, Афганистан и Саудитска Арабия – където законът все още не е променен.

През последните години са подадени редица петиции за отмяна на член 375 от Индийския наказателен кодекс, който съществува от 1860 г. Законът включва няколко „изключения“ – или ситуации, в които сексът не се смята за изнасилване – и едно от тях е „когато е извършен от мъж със собствената му съпруга“, стига тя не е малолетна.

Активисти твърдят, че такъв аргумент е несъстоятелен в днешно време и че принудителният секс е изнасилване, независимо кой го извършва.

Организации като ООН,  Human Rights Watch и Amnesty International също изразиха загриженост относно отказа на Индия да криминализира изнасилването в брака.

Индийското правителство, религиозни групи и активисти за правата на мъжете обаче се противопоставят на всякакви планове за промяна на закона, като твърдят, че съгласието за секс е „подразбиращо се“ в брака и съпругата не може да го оттегли по-късно.

Съдилищата дават противоречиви решения – понякога разрешават съпругът да бъде съден за изнасилване, а в други случаи отхвърлят жалбата.

Случаят стигна до Върховния съд, след като Висшият съд в Делхи през 2022 г. не постигна решение. Върховният съд започна изслушванията през август.
 
Държавата подаде писмено становище този четвъртък във Върховния съд. Докладът твърди, че бракът е „особен вид“ взаимоотношение и има „цяла екосистема“ от закони, права и задължения.

Криминализирането на изнасилването в брака „може сериозно да засегне брачните отношения и да доведе до големи нарушения в институцията на брака“, се посочва в становището.

В документа се отбелязва, че в брака съществува „постоянно очакване за разумен сексуален достъп до съпругата“, и въпреки че това не дава право на мъж да насилва жена си, включването на семейното изнасилване в законите би било „прекалено строго“ и „непропорционално“.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
ВВС