Имиграцията е един от най-големите проблеми и са на преден план в предстоящите президентски избори. Във Вашингтон има ресторант, който се застъпва за реформа в областта на имиграцията, докато адвокатства за социална промяна чрез силата на кулинарията, предаде Voice of America (VOA).

Алба Галдамез споделя, че е запозната с тънкостите на кухнята. От всички неща, които е работила, най-много е била заинтригувана от готвенето.

Тя е шеф в „Имигрантска храна“ близо до Белия дом. Самата тя е от Ел Салвадор, мести се в САЩ преди 20 години.

Галдамез определя ресторанта, в който работи, като „синтез“ на всички страни от света.

Чрез менютю си, този ресторант подчертава тъканите на имигрантските култури, които оформят облика на САЩ. Всяка чиния разказва собствена история. Независимо дали готви местни ястия от Венецуела или Индия, тя иска да накара всеки да се почувства добре дошъл.

„Като идваш тук, все едно си идваш у дома“, казва още Галдамез.

„Смятам, че беше просто невероятен и толкова иновативен начин да включиш социална мисия в бизнес модел", заявява Иванович, която се мести в САЩ от Белгия, докато е международен студент. Според съоснователя Питър Шехтер пък днешната история на мигрантите не е по-различна от времето, когато семейството му се мести там от Италия.

„Мисля, че става въпрос да търсиш по-добър живот, образование за децата и по-добри възможности, но понякога е да бягаш от репресии и насилие от собствената си родина“, посочва още Шехтер.

Шехтер смята, че трябва да се модернизират имигрантските закони, за да може Америка да има тази сигурност, която се нуждае като страна.

„Всяка страна има нужда от сигурност и граници, както и хора, които да ги управляват, но същевременно трябва да имам ефективно и хуманно законодателство в областта на миграцията“, коментира още съсобственикът на ресторанта.

Катрин Гарсия, която е асистент на генерален мениджър в заведението, разказва, че е дошла от Венецуела преди три години. Там тя е изкарвала около 20 долара на месец, което е било крайно недостатъчно.

„Взех си визата и паспорта и дойдох тук“, посочи тя. Гарсия е наета на работа в „Имигрантска храна“ преди шест месеца.

По думите ѝ адвокати, които се занимават с мигрантски проблеми и търсене на убежище, са доста скъпи за наемане, затова трябва да работи усърдно.

Галдамез, Гарсия, Шехтер и Иванович са мигранти и имат различни история, но в този ресторант те създават не само нов живот за себе си, но и за семействата си и тези около тях.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня




 
Voice of America (VOA)