„Икономист”: След влизането в ЕС България спря реформите
„Икономист”: След влизането в ЕС България спря реформите / снимка: БГНЕС

Британското списание "Икономист" дава България за пример като страна, в която реформите са спрели след приемането в Европейския съюз и корупцията и организираната престъпност са се настанили във властта. В коментарната си рубрика Карл Велики, посветена на проблемите на ЕС, списанието отбелязва, че блокът има възможност да влияе на страните-кандидатки за членство, но почти не разполага със средства да направи това след приемането им.

Някои от тези страни като Румъния и България вече станаха членове, въпреки че не го заслужават, отбелязва "Икономист". Те се надяваха, че членството в ЕС ще извърши чудеса, като ги излекува от масовата корупция, организираната престъпност, съдебната неефективност и икономическата изостаналост, без да трябва да извършват болезнени реформи у дома.

"Икономист" посочва примера с България, където вътрешният министър Румен Петков е бил принуден да подаде оставка след нова серия от поръчкови убийства и след признанието, че се е срещал с босове на престъпния свят. Списанието цитира комисаря по разширяването Оли Рен, който казва, че е "много по-трудно да оказваш натиск върху страна, която вече има запазено място на масата". Британското издание отбелязва, че ЕС може да спре финансовите средства за България и Румъния и това засега е най-ефективното оръжие, с което разполага Брюксел.

"Икономист" пише, че Лисабонският договор дава и нова възможност за наказание на страни, които не спазват принципите на демокрацията и човешките права, като тяхното членство може да бъде замразено.