Холбрук отрече да е сключвал сделка с Караджич
Холбрук отрече да е сключвал сделка с Караджич / снимкa: БГНЕС

Американският представител при подписването на Дейтънските споразумения през 1995 г. Ричард Холбрук отрече в интервю да е сключвал споразумение с бившия ръководител на босненските сърби Радован Караджич, което би му позволило да избегне обвиненията във военни престъпления, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС.

"Преговарях по точно определено споразумение. Той трябваше да се оттегли от двата поста, които заемаше, като президент на сръбската част на Босна и като ръководител на своята партия. И той го направи", заяви Холбрук за Си Ен Ен. "Но след изчезването си той пусна информацията, че аз съм сключил сделка с него да не го преследваме. Това е напълно невярна информация", добави той.

По-рано стана ясно, че Караджич е заявил пред главния прокурор, че през юни 1996 година е постигнал споразумение с американския пратеник на Балканите Ричард Холбрук, според което няма да бъде предаден на Трибунала в Хага, ако се оттегли от политическия и обществения живот. Холбрук обаче отрече това твърдение и заяви, че е готов да свидетелства срещу Караджич.