/ istock
Ливански хирург описа как големият обем тежко ранени хора през последните два дни атаки с експлодиращи устройства го е принудил да действа като "робот", само за да може да продължи да работи.

Хирургът Елиас Джараде каза, че е лекувал жени и деца, но повечето от пациентите, които е виждал, са били млади мъже. Хирургът каза, че голяма част са “тежко ранени” и много от тях са загубили зрението и на двете очи.

Загиналите и ранените в Ливан включват бойци от Хизбула – подкрепяната от Иран въоръжена група, която търгува с трансграничен огън с Израел от месеци и е класифицирана като терористична организация от Обединеното кралство и САЩ.

Но членове на техните семейства също са убити или ранени, заедно с невинни минувачи. Елиас Джараде описа ранените, които третира, като изглеждащи "предимно цивилни".
Бомбените атаки –, които убиха 37 души, включително две деца –, бяха широко обвинявани в Израел, който не пое отговорност.

Д-р Джараде, който също е депутат от парламентарния блок на Промяната, работеше в специализирана болница за очи и уши, където бяха изпратени някои от най-тежко ранените хора. Той каза, че това е засегнало медицинските екипи, включително и самия него.

"И, да, много е трудно", каза хирургът. „Трябва да се разграничите. Горе-долу, вие сте робот. Това е начинът, по който трябва да се държиш, но отвътре, си дълбоко наранен. Виждаш как нацията е ранена."

Хирурзи като д-р Джараде са работили почти 24 часа непрекъснато върху ранените, много от които са загубили зрението си или ръцете си, каза министърът на здравеопазването на страната пред BBC.

Около 3200 души бяха ранени, повечето от които при нападението във вторник, при което бяха взривени хиляди пейджъри.

Атаката в сряда, която взриви двупосочни радиоустройства, рани около 450 души, но е отговорна за 25 смъртни случая, два пъти повече от взривовете във вторник.

Министърът на здравеопазването Фирас Абиад каза пред BBC, че атаките представляват военно престъпление.

“Целият свят може да види, че тези атаки са се случили на пазари", каза той.

“Това не бяха хора, които се биеха на бойното поле. Те бяха в цивилни райони със семействата си.”

Една жена каза пред BBC Arabic в четвъртък, че това, което са видели, е "клане".

"Младите мъже вървяха по улицата с наранявания по ръцете, кръста и очите... не можеха да видят нищо", каза тя.

Много ливанци в Бейрут казват, че атаките с устройства са възобновили травмата им от експлозията в пристанището на Бейрут преди четири години.

След експлодиращите пейджъри и радиоустройства ливанската армия унищожава подозрителни устройства с контролирани детонации, докато уоки-токитата и пейджърите вече са забранени на борда на всички полети, изпълнявани на летище Рафик Харири в Бейрут - единственото действащо търговско летище в Ливан.

Повече от 90 от ранените сега са в Иран и получават допълнително лечение, според посолството на Техеран в Ливан.

Това включва посланика на Иран Моджтаба Амани, чието състояние е описано като "много добро" от посолството в изявлението му.

Абиад каза, че "въоръжаването на технологията” е нещо много сериозно, каза той, не само за Ливан, но и за останалия свят, както и за други конфликти.

В четвъртък лидерът на Хизбула Хасан Насрала описа атаките с устройства като "клане" и "обявяване на война", докато Израел нанася въздушни удари по Южен Ливан и самолети прелитат над столицата на ниска височина, създавайки оглушителен шум.

Абиад каза, че Ливан трябва да се подготви за "най-лошия сценарий".

"Двете атаки през последния ден показват, че тяхното намерение (Израел) не е към дипломатическо решение", каза той.

"Това, което знам, е позицията на моето правителство, е ясна. От първия ден вярваме, че Ливан не иска война.”

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
ВВС