Хиляди напускат Либия заради сраженията между милициите в Триполи
Хиляди напускат Либия заради сраженията между милициите в Триполи / снимка: БГНЕС, архив

Хиляди либийци пресичат границата на Либия с Тунис, за да избягат от сраженията, водени между враждуващи милиции в столицата Триполи, предаде ДПА, като се позова на държавната тунизийска агенция ТАП. Вчера около 6000 души са прекосили границата.

Враждуващи милиции се сражават от две седмици за контрола на основното летище на Триполи, където пет резервоара в склад за гориво са обхванати от пламъци и пожарът все още не може да бъде потушен. Заради сраженията пожарникарите бяха принудени да напуснат зоната, преди да могат да овладеят огнената стихия.

Най-малко 97 души са убити, а над 400 ранени, откакто на 13 юли започнаха сраженията за контрола на летището. Боевете нанесохасериозни щети на сградите на летището, както и на самолетите. Либийските власти отмениха полетите до там.

В Бенгази пък ислямисти се сражават с армейски части, които са предани на генерал Халифа Хафтар, който се разбунтува срещу властите.

Хафтар обвинява властите, че не могат да се справят с ислямистите и от май започна операция срещу ислямистистките милиции в Бенгази. Тогава той спечели подкрепата на военновъздушните сили и на много сухопътни сили, но ислямистките милиции, много от които свързани с министерствата на вътрешните работи и на отбраната, им оказаха съпротива, както в Бенгази, така и в Триполи, отбелязва БТА.

Същевременно в Триполи депутатът и бивш вицепремиер Мустафа Абу Шагур беше отвлечен от въоръжени мъже, предаде АФП. Похитителите дошли с три коли и отвлекли депутата от дома му, разказа негов племенник. Те го отвели в неизвестна посока.