Барак Обама
Барак Обама / Gulliver/Getty Images
Барак Обама, първият чернокож президент на САЩ, отдаде вчера почит към делото на покойния Нелсън Мандела на церемония по случай 100-годишнината от рождението на първия чернокож президент на ЮАР, която се пада днес, предадоха световните агенции.

В реч пред хиляди хора, събрали се на стадион за крикет в Йоханесбург, Обама каза, че повече от четвърт век, след като Мадиба - прозвището на Мандела - излиза от затвора, се налага отново да се заявява, че "хората от всички раси, жени и мъже, са еднакви". "На стогодишнината на Мадиба сега ние стоим на кръстопът. Това е един момент от времето, в който две различни визии за бъдещето на човечеството се съревновават за това кои сме и какви трябва да бъдем", каза той.


Коментар на Обама стана най-харесвания туит в историята

По думите на бившия президент на САЩ живеем в "странни и несигурни времена" и всеки ден в новините има нови и нови "главозамайващи и обезпокояващи заглавия".

Без да споменава поименно приемника си на поста в Белия дом, Обама отправи критики към "политиката на твърдата ръка" и заяви, че политиците, които водят "политика на страх, възмущение и ограничения", действат "с размах, немислим само допреди няколко години". Той отбеляза, че не е човек, който бие тревога, а просто съобщава фактите и предупреди, че отричането на фактите може да подкопае демокрацията.
 

Обама напомни на присъстващите, че светът е преминавал през още по-мрачни периоди и че "ако хората могат да се научат да мразят, те могат да бъда приучени да обичат". Речта му беше изпратена с овации и ставане на крака от присъстващите.

Агенциите коментират, че констатациите на Обама за "странните и несигурни времена" се отнасят за действията на настоящия президент на САЩ Доналд Тръмп.

Мишел Обама предизвика смях с коментар за туитовете на Тръмп (СНИМКИ)

Асошиейтед прес цитира професора по международни отношения от йоханесбургския университет "Витватерсранд" Джон Стремло, според когото "Обама, застанал на трибуната да отдаде почит на Нелсън Мандела, отправи красноречив укор към Тръмп".

Тръмп публикува колаж, на който "затъмнява" Обама (СНИМКА)
 

Франс прес се спира върху друг акцент от речта на Обама. В нея той отдава почит на световните шампиони по футбол и припомня, че не всички членове на френския национален отбор са от земята на галите. "Хората съзират себе си един в друг. Те споделят надежди и общи мечти. Това е една истина, която е несъвместима с всякаква форма на дискриминация, основаваща се на расата, религия или на пола", изтъкна Обама.


20 години по-късно: Франция отново е световен шампион!

"И това една истина, която дава плодове по един практичен начин, защото позволява на едно общество да се възползва от енергията и от качествата на всички тези хора. Погледнете националния отбор по футбол на Франция, който спечели току-що световната купа. Тези момчета не приличат всичките, според мен, на гали", каза Обама с усмивка. После той добави "Те са французи, те са французи!".

Франция посрещна световните шампиони, празненства по улиците (СНИМКИ/ВИДЕО)

От 23-те членове на френския отбор, 14 са с произход от африканския континент - Мали, Гвинея, Сенегал, Ангола, Алжир, Мароко, а двама дори са родени там - Самюел Умтити в Яунде и Стив Манданда в Киншаса, припомня Франс прес.
БТА