/ БГНЕС
Хиляди си казаха последно „Сбогом“ с героя от Мондиал 1982 Паоло Роси по време на емоционално поклонение в катедралата във Винченца.

Съотборниците от шампионския тим на „Скуадра адзура“ носеха ковчега на голмайстора на Световното първенство, познат като „Паблито“.

БГНЕС

„Ако съм световен шампион, това е благодарение на него“, каза бившият защитник на италианците Фулвио Коловати.

Великият голмайстор Паоло Роси издъхна на 64 г.

Роси изведе Италия до световния връх в Испания с шест гола, печелейки „Златната топка“ в същата година. Смъртта му в сряда след дълго боледуване предизвика множество отдавания на почит, главно в град Винченца, където той изведе местния футболен тим до промоция в Серия А.
250 души присъстваха на погребалната церемония заради ограниченията, свързани с коронавирус.

БГНЕС

Към съотборниците на Роси, които носеха ковчега, се присъединиха още синът на легендата Алесандро заедно със съпругата си Федерика и техните две дъщери София Елена и Мария Витория. Роси ще бъде кремиран, а прахта му ще бъде върната в родната Тоскана, каза съпругата му по-рано тази седмица. „Паоло означаваше много за мен. Той беше герой, когато бях на 14 години. За всички италианци е мит“, сподели Паоло Малдини.

След като почти пропуска Мондиал 1982 заради скандал с уговорени мачове, Роси участва в незабравим за него и цяла Италия турнир. Той вкарва хеттрик при победата над Бразилия с 3:2, дубъл срещу Полша за 2:0 на полуфиналите и откриващия гол срещу Западна Германия във финала, спечелен с 3:1. Заедно с Кристиан Виери и Роберто Баджо, Роси дели рекорда за най-много голове на Световно първенство с девет попадения. Той започва професионалната си кариера в Ювентус през 1973, но първите му две години в гранда от Торино са съпътствани от контузии на колената. След това идва успехът с Виченца и класирането за Серия А, но след изпадането на клуба, Роси отива в Перуджа, където избухва скандала с черното тото.

След наказанието Роси се завръща в Юве, а сезон 1983-84 е най-успешният за него на клубно ниво. Той сформира страхотно трио с Мишел Платини и Збигнев Бониек, като печели две шампионски титли, Купата на Италия, Купата на купите и Суперкупата на Европа. През 1985 „Старата госпожа“ триумфира в Шампионската лига срещу Ливърпул – когато е и трагедията „Хейзъл“, при която 39 фенове губят живота си. Това е и последният мач на Роси за „бианконерите“. Последват два неуспешни сезона в Милан и Верона, отново заради контузии. На 31-годишна възраст през 1987 Роси прекратява кариерата си след близо 400 мача за първенство и 154 гола, докато за Италия изиграва 48 двубоя, в които вкарва 20 попадения.
БГНЕС