HBO се извини за отрязаната глава на Джордж Буш
HBO се извини за отрязаната глава на Джордж Буш / sxc.hu

Каналът HBO се извини за появата в телевизионния сериал "Игра на тронове" (Game of Thrones) на отрязаната глава на бившия президент на САЩ Джордж У. Буш, забучена на копие, съобщи Франс прес.

"Ние дълбоко съжаляваме, това е неприемливо, то показва липса на респект и много лош вкус", посочи каналът в декларация, публикувана снощи в американската специализирана преса.

Именно създателите на успешния средновековен фантастичен сериал, Дейвид Бениоф и Д. Б. Уейс привлякоха вниманието върху скандалната сцена, в коментари, записани за DVD изданието на Първи сезон от сериала.

В десети епизод отрязана глава, приличаща на тази на Джордж У. Буш, с дълги разрошени коси, се появява забучена на копие. "Това не е съзнателен избор, нито политическа декларация, просто използвахме всички налични глави", уверяват създателите на сериала. Впоследствие те поднесоха извиненията си, обяснявайки, че в твърде кървавата сцена "се използват много изкуствени глави, ръце и прочие. Не можем да си позволим да ги преправим всички, особено когато ни трябват много. Някой забеляза, че главата прилича на тази на Джордж У. Буш, чак когато сцената беше заснета", посочват Бениоф и Уейс.

"Не искахме да проявим неуважение към бившия президент и поднасяме извиненията си", добавят те, цитирани от БТА.

HBO, който понастоящем излъчва документален филм за Джордж Буш-баща посочи, че сцената ще бъде премахната от бъдещите DVD-та.