Хания и Абас имат почти равни шансове за президентския пост
Хания и Абас имат почти равни шансове за президентския пост / netinfo

Президентът на Палестинската автономия Махмуд Абас и лидерът на бунтовническото движение ХАМАС Исмаил Хания биха имали почти еднакви шансове за победа, ако сега се проведат президентски избори, показва социологическо проучване сред израелски избиратели.

То е проведено от Ерусалимския център за масова информация и комуникации (JMCC)и оценява електоралния потенциал на Абас на 20,6%, а на Хания, фактическият управник на Ивицата Газа, на 18,8%. В допитването са взели участие 1 199 пълнолетни палестинци от Западния бряг на река Йордан, Ивицата Газа и Източен Ерусалим. Грешката в изследването варира до 3%, се казва в съобщение на JMCC.

Властта на Абас и сформираното от него правителство, начело със Салам Фаяд, се разпростира върху Западния бряг на река Йордан. Ивицата Газа е под контрола на ислямистите от ХАМАС, които по време на юнския преврат разгромиха пропрезидентските силови структури, припомня БГНЕС. В настоящата политическа ситуация двата враждуващи лагера според изявления на техни високопоставени представители смята за практически невъзможно провеждането на предсрочни президентски и парламентарни избори.

Проучването показа също, че мнозинството палестинци смятат, че след разделянето на Абас и ислямистите ситуацията в ивицата Газа, която остава в международна изолация, се е влошила, а на Западния бряг на река Йордан е в посока на подобряване. 67,9% от запитаните не вярват, че на Западния бряг на река Йордан са възможни сблъсъци между палестинците, които могат да бъдат съпоставени с юнските събития в Ивицата Газа.