Гюлен: Не съм отговорен за смъртта на руския посланик
Гюлен: Не съм отговорен за смъртта на руския посланик / Thinkstock/Getty Images

Мюсюлманският проповедник Фетхулах Гюлен отхвърли обвиненията срещу себе си, че стои зад убийството на руския посланик в Анкара Андрей Карлов, както твърдят властите в Турция.

Турският външен министър: Мрежата на Гюлен стои зад убийството на руския посланик

В свое заявление, цитирано от агенция ТАСС, Гюлен обвини турското правителство, че иска да дискредитира оглавяваното от него движение. „Властите не могат да убедят света в тези обвинения", посочва Гюлен по повод твърденията срещу него.

Сирийската въоръжена коалиция отрече да стои зад убийството на руския посланик

Посланик Карлов беше застрелян на 19 декември по време на изложба в столицата Анкара. Неговият убиец - 22-годишен полицай на име Мевлют Мерт Алтънташ, беше убит от силите за сигурност същата вечер.

Турският президент Реджеп Ердоган заяви в сряда, че според следствието убийството на Карлов е свързано с т. нар. Фетулахистка терористична организация (ФЕТО), както властите наричат мрежата от поддръжници на Гюлен.

Ердоган: Убийството на Карлов няма да повлияе на отношенията ни с Русия

„Мевлют Мерт Алтънташ е бил член на ФЕТО, няма нужда това да се крие. Мястото, където е израснал, и сегашното му състояние показват това. И трябва да се каже открито, че вътре в нашите полицейски структури, както и в армията, все още има членове на тази мръсна организация", каза Ердоган по време на пресконференция в Анкара днес. Той също така посочи, че чистката на държавните структури от членове на ФЕТО продължава.

Източник: БГНЕС