Губернаторът на източноукраинската Луганска област Сергий Гайдай призова днес цивилните да се евакуират бързо от град Лисичанск, към който настъпват руската армия и силите на сепаратистите, предаде Ройтерс.

Гайдай заяви, че Лисичанск понася "катастрофални щети" от руския обстрел. "Ситуацията в града е много тежка", написа още той в Телеграм.

Гайдай не каза колко цивилни са останали в Лисичанск, който преди началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари имаше население от около 100 хиляди души.

Какво означава падането на Северодонецк за войната?

В събота руските сили установиха пълен контрол над Северодонецк, града, който се намира срещу Лисичанск, на отсрещния бряг на река Северски Донец. Сега те се опитват да блокират от юг Лисичанск с помощта на артилерийска стрелба, съобщи днес генералният щаб на украинските въоръжени сили, цитиран от агенция Укринформ.

Гайдай каза още, че украинската армия е отблъснала руско настъпление при село Верхньокамянка, на няколко километра югозападно от Лисичанск, като е нанесла тежки загуби на противника. Украинският генерален щаб увери, че така е било предотвратено обкръжаването на Лисичанск.

Руските сили са установили пълен контрол върху украинския град Северодонецк

В стратегически важния град, който е подложен от руските сили на тежки въздушни удари и артилерийски обстрел, остават няколко хиляди украински военни, отбелязва ДПА.

В същото време добре информиран източник заяви пред ТАСС, че силите на сепаратистката "Луганска народна република" и руски военни части са влезли в Лисичанск от пет места едновременно. Твърди се, че по улиците се водят активни сражения и обръчът около останалите в града украински войници непрекъснато се затяга.
БТА