Грузия отменя извънредното положение в петък
Грузия отменя извънредното положение в петък / netinfo
Извънредното положение в Грузия ще бъде отменено на 16 ноември на цялата територия, обяви председателката на парламента Нино Бурджанадзе в телевизионно обръщение към нацията, съобщи Франс прес.

"Страната ще се върне към нормалния живот в петък", подчерта Бурджанадзе. Тя добави, че прави това изявление "от името на грузинското правителство".

Нино Бурджанадзе е смятана за един от най-близките политически съюзници на президента Саакашвили, посочва Асошиейтед прес.

По силата на извънредното положение е наложена цензура на медиите и забрана за събирания, стачки и демонстрации.

"Това е важна информация за международната общност и за нашето общество. Надявам се след отменянето на извънредното положение страната ни да продължи нормалния си демократичен процес. Демокрацията не се изгражда за един ден. Сигурна съм обаче, че всички правим каквото е по силите ни, за да покажем на света, че демократичните ценности ще бъдат съхранени в нашата страна", заяви Бурджанадзе. Според нея "след отмяната на извънредното положение ще бъде възможно да започне подготовката за насрочените за 5 януари предсрочни президентски избори, както и за допитване до нацията за евентуална дата за парламентарни избори".

На 7 ноември грузинският президент Михаил Саакашвили, смятан за най-натовски настроеният измежду лидерите в бившия СССР, обяви 15-дневно извънредно положение след силово потушаване на опозиционни протести, при които хиляди демонстранти призоваваха за оставка на президента и предсрочни парламентарни избори.

На 8 ноември Саакашвили съобщи, че свиква предсрочни президентски избори на 5 януари.

САЩ приветстват решението на грузинските власти да отменят извънредното положение, съобщи Франс прес, като се позова на говорител на американското посолство в Тбилиси.