Грузинският президент заклейми като руска провокация случая с изстреляната ракета
Грузинският президент заклейми като руска провокация случая с изстреляната ракета / netinfo

Грузинският президент Михаил Саакашвили заклейми изстреляната според Тбилиси руска ракета като провокация на Москва, целяща да всее паника и да дестабилизира прозападния режим в бившата съветска република, предаде Франс прес.

"Цялата тази провокация е замислена, за да предизвика паника, да се наруши стабилността в Грузия и да се промени политическия курс на страната", заяви президентът, който пристигна в село Цителубани (на 65 км северозападно от Тбилиси), в чийто район паднала ракетата, без да избухне.

"Очакваме официално обяснение от Русия", добави държавният глава, докато Кремъл отрече изстреляната снощи ракета да е руска.

Грузинските власти потвърдиха, че са открила ракета, изстреляна от руски бомбардировач, без да причини жертви, в споменатия район близо до сепаратистката грузинска република Южна Осетия.

"Това не е проблем само на Грузия, а и на европейската сигурност", добави грузинският президент. Представители на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) в Южна Осетия също дойдоха на мястото на инцидента.

"Нашият отговор ще е да запазим спокойствие и да продължим демократичните реформи", каза Саакашвили.

Отношенията на грузинския президент - привърженик на влизането на Грузия в НАТО и ЕС - с Москва са напрегнати от идването му на власт с "Революцията на розите" през 2003 г., припомня АФП.